Index Vakbarát Hírportál

A hippik miatt lettek pedofilok a papok

2011. május 19., csütörtök 14:15

A papok pedofil kapcsolatai főleg a 60-as 70-es laza erkölcsi viszonyai közt burjánoztak, a jelenség mára szinte eltűnt, írja egy tanulmány, amit a katolikus egyház rendelt meg. Az áldozatokat tömörítő amerikai szervezet szerint a tanulmány elfogult, és ugyanúgy az önfelmentést szolgálja, mint amikor tagadták, hogy ilyesmi egyáltalán előfordulhat az egyházban.

A papok nem felelősek több pedofil ügyért, mint a társadalom többi része. A meleg papok nem keverednek több ilyen ügybe, mint a heteroszexuális papok. A cölibátus nem felelős az egyházon belüli pedofil ügyekért. A hippi korszak volt az egyházi pedofilia virágkora. Ezek voltak a fő megállapításai annak a felmérésnek, amelyet az Egyesült Államok katolikus egyháza készített a témában.

A valaha volt legátfogóbb ilyen kutatás az utóbbi 50 év ügyeit tekinti át, megállapítva, hogy a nyolcvanas évek után visszaesett a pedofil botrányok száma.

A pedofilia idejétmúlt

"Szó sincs szexuális eltévelyedési krízisről, a probléma tulajdonképpen idejétmúlt" - idézte az egyik kutatót, Karen Terryt a Reuters. "A jelenség egybevág azzal a növekvő társadalmi devianciával, amely a hatvanas és hetvenes éveket jellemezte" - fejtette ki a kutatónő, megemlítve, hogy az egyházon belüli pedofilia nem jelentősebb például az iskolákban vagy klubokban tapasztalhatónál.

Az ilyen jellegű esetekért a papok elégtelen felkészítése a felelős, amely megengedi, hogy a támogatói viszony szexuális viszonnyá mélyüljön, szólt az elemzés. Az esetek elhallgatása, és a vétkesek áthelyezése más egyházközségbe, szintén nem segíti a megoldást. A jelenlegi pápa, XIV. Benedek a közelmúltban bocsánatot kért a bántalmazottaktól, a Vatikán pedig arra utasította püspökeit, hogy komolyan foglalkozzanak az ilyen ügyek megakadályozásával.

6000 pedofil eset

Szkeptikus az egyház felmérésével kapcsolatban a papi pedofilia áldozatait összefogó amerikai szervezet, a SNAP. "A püspükök olyan tanulmányt készíttettek, amely pont azt hozza ki eredménynek, amit ők látni szeretnének: az ügyek nem voltak előre láthatóak, régen történt, nem is volt olyan rossz, és nem az ő hibájuk volt"  - összegezte David Clohessy, a szervezet vezetője. "A jelenlegi botrány oka, hogy a felelősöket védik, ahelyett hogy kitagadnák őket, mint az egyházon kívüli világban."

A vezető szerint a tanulmány a püspökök saját bevallásán alapult, akik nyilván sokkal inkább beszéltek régi, már elévült bűnökről, mint azokról, amelyeknél a tetteseket most is felelősségre lehetne vonni.

A tanulmányt bemutató kutató cáfolta az újságírói felvetéseket, miszerint a tanulmány készítői elfogultak voltak az egyház irányában. Azt állította, meghallgattak áldozatokat és rehabilitációs központokat is. Az egyház korábban valóban több figyelmet fordított a bűnösök megmentésére, mint az áldozatokra, ismerte el, de a mostani felmérés a transzparencia és a számonkérhetőség fokozására ösztönzi a papságot, vélte.

A Reuters megemlítette, hogy a tíz évvel ezelőtti, bostoni egyházi pedofilbotrány óta az ország papjai továbbképzésen, pszichológiai tréningeken kell, hogy részt vegyenek, és csak azután kaphatnak pozíciót, hogy átvilágításon estek át.

A kutatás 6000 pedofil ügyről tud az utóbbi 50 évben, amely alapján a papok 5 százaléka keveredett pedofil kapcsolatba gyerekekkel. A kutatás egyébként csak a 11 éven aluliak megrontását nevezte pedofilnak. Az áldozatok 51 százaléka azonban 11 és 14 év közötti volt. A tanulmány 149 papot nevez komoly megrontónak.
A katolikus egyház 3 milliárd dollárt fordított a pedofil ügyek megoldására, perekre, amely összeg egyébként néhány egyházkerület anyagi csődjéhez vezetett.

Rovatok