Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek Strauss-Kahn ellen

2011. május 19., csütörtök 16:44

Vádat emeltek Dominique Strauss-Kahn, az IMF börtönben lemondott vezérigazgatója ellen egy szobalányon elkövetett erőszak miatt, jelentette a CNN. Ugyanakkor a bíróság első döntésével szemben mégis szabadlábra kerülhet óvadék ellenében, de az óvadék feltételei különösen szigorúak. Egymillió dollárt kell letennie készpénzben, további ötmilliót egy biztosítási alapban, utazási dokumentumait pedig le kell adnia. Ezen kívül napi 24 órás, fegyveres házi őrizetben marad.

Közben egyre több hír lát napvilágot az eset körülményeiről. A New York-i rendőrség szeretné megtudni, hogy a Sofitel Hotel miért várt egy órát a rendőrség értesítésével, miután Strauss-Kahn sietve elhagyta a szállót, ahol állítólag megerőszakolt egy szobalányt – írja a Guardian.

A Reuters rendőrségi forrásokra hivatkozva közli, hogy a nyomozók úgy tudják: a szobalány nemsokkal déli 12 után ment be Strauss-Kahn tetőtéri lakosztályába. A tanúk és a videófelvételek szerint a bankvezér fél 1-kor intett le egy taxit a szálloda előtt, anélkül hogy a recepciónál kicsekkolt volna. A szobalány a nyomozók információi szerint szinte azonnal szólt a munkatársainak, hogy mi történt vele.

A hivatalos jelentésekben az áll, hogy a rendőrséghez az első segélyhívás, melyben a hotel biztonsági szolgálata szexuális erőszak kísérletéről szóló állításról számolt be, fél 2 után futott be. Az első rendőri egység pontosan háromnegyed kettőkor érkezett a Times Square-i luxusszállóhoz..

A rendőrség szerint lehetséges, hogy a hotel azért várt ki, mert az állítólagos áldozat túlságosan ki volt borulva, a beszámolója is nagyon ijesztő volt, így a lesokkolt menedzsereknek eltartott egy ideig, mire rászánták magukat a telefonálásra.

A Sofitel New York egyelőre nem válaszolt a sajtó megkeresésére.

A rendőrség most azt vizsgálja, merre járhatott Strauss-Kahn a Sofitel elhagyása és a JFK-reptéri letartóztatása között. Szerdai óvadékkérelmükben a bankvezér ügyvédjei azt írták, 12.28-kor hagyta el a hotelt, hogy "pár saroknyira" egy előre megbeszélt ebéden vegyen részt háromnegyed 1-kor.

A nyomozók szerint Strauss-Kahn fél 4-kor – vélhetően a reptérről – szólt vissza a Sofitelbe, hogy nem hagyott-e ott valamit. A szállodában lévő rendőrök megkérték a személyzetet, hogy kérdezzék meg, hol van, hogy utána küldhessék a mobilját. Ehelyett a kikötői hatóságot értesítették, hogy tartsák fel Strauss-Kahn gépét a kapunál a rendőrök érkezéséig.

A hatóság emberei fél ötkor kérték meg a bankvezért, hogy szálljon le az Air France párizsi gépéről. Amint leszállt, DSK-t átadták a nyomozóknak, akik megbilincselték és egy jelöletlen kocsival arra a manhattani rendőrkapitányságra vitték, ahol szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos bejelentéseket vizsgálnak.

Meghallgatására pénteken kerül sor, a sértettet addigra már meghallgatják. A New York Daily News rendőrségi források alapján azt írja, a hatóságoknak nincs okuk kételkedni abban, amit a szobalány mond.

Rovatok