Index Vakbarát Hírportál

Szíria titokban nukleáris reaktort épített

2011. május 19., csütörtök 18:48

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értesülése szerint Szíria titokban nukleáris reaktort épített az Izrael által 2007-ben lebombázott Nair Alzour-i létesítményben. Olyan bizonyíték azonban nem áll rendelkezésére, amelynek alapján ezt teljes bizonyossággal ki lehetne jelenteni, nyilatkozta csütörtökön Brüsszelben Amano Jukija, a NAÜ vezérigazgatója.

Amano heteken belül elkészíti Szíriáról szóló jelentését. Ha abban is szerepel ez a megállapítás, akkor a szíriai nukleáris tevékenység ügye az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülhet.

Szíria tagadja, hogy bármikor lett volna nukleáris programja. Ugyanakkor - mint ezt a NAÜ vezérigazgatója újból megerősítette - nem hajlandó együttműködni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel.

A NAÜ csupán egyszer tudott szakembereket küldeni Nail Alzourba, azóta minden, további vizsgálatra vonatkozó kérését Damaszkusz visszautasította. Az atomenergia-ügynökség szakemberei találtak ugyan urániumnyomokat a lebombázott létesítményben, de szíriai részről azt állítják, hogy azok az izraeli támadás során használt hadianyagból maradtak hátra. A NAÜ szerint ez nem valószínű.

Rovatok