Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a börtönből Strauss-Kahnt

2011. május 20., péntek 18:52 | aznap frissítve

Elektronikus nyomkövető készülék, és saját pénzéből fizetett őrök vigyáznak a francia közgazdászra, aki egymilliós óvadék ellenében házi őrizetben várja a tárgyalást.

Az egymillió dolláros óvadék letétele után havi 200 ezer dollárt kell költenie a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezetőjének a napi 24 órában rá vigyázó fegyveres magánőrökre. Dominique Strauss-Kahn emellett ötmillió dollár letétbe helyezésével és elektronikus nyomkövető karkötő viselésével kénytelen szavatolni a New York-i hatóságok előtt, hogy nem óhajt megszökni az országból.

A lakást saját költségén kell videokamerákkal felszerelnie, szigorú korlátozásokkal fogadhat csak benne látogatókat, és csak vallási okokból vagy más, rendkívüli esetben hagyhatja el az apartmant.

Többek közt ez áll a csütörtökön megszületett óvadékmegállapodásban, amelynek értelmében felesége, Anne Sinclair által bérelt manhattani lakásra cserélhette a hírhedt Rikers Island börtönben lévő pár négyzetméteres celláját a francia közgazdász. Strauss-Kahnt egyébként saját érdekében magánzárkában tartották fogva hétfő óta, és folyamatosan figyelik viselkedését, nehogy öngyilkosságot próbáljon meg elkövetni.

Strauss-Kahn az óvadéki tárgyalás után már átadta a hatóságoknak az utazáshoz szükséges valamennyi iratát. Az ügyben illetékes ügyészek ennek ellenére továbbra is ellenzik, hogy az óvadék fejében szabadlábon védekezhessen az IMF volt vezérigazgatója, mivel szerintük továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy Strauss-Kahn megszökik az igazságszolgáltatás elől. Állításuk szerint ha ez bekövetkezne, akkor a gazdasági szakember hatalma és befolyása miatt csaknem lehetetlen lenne őt visszavinni az Egyesült Államokba.

A 62 éves Dominique Strauss-Kahnt szombaton vették őrizetbe a New York-i repülőtéren, miután egy szállodai szobalány azt állította, hogy meg akarta erőszakolni őt.

Az ABC News értesülése szerint a rendőrség több fontos bizonyítékot is begyűjtött már a hotelszobából, ezekből DNS-vizsgálathoz szükséges mintákat is ki tudnak majd nyerni. Perdöntő lehet például az a szőnyegdarab, amire az állítólag orális szexre kényszerített szobalány kiköpött.

A jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő volt IMF-vezér első bírósági meghallgatását hétfőn tartották, majd csütörtökön döntött egy amerikai vádesküdtszék a vádemelésről. Ennek értelmében Strauss-Kahn ellen szexuális támadás, nemi erőszak kísérlete és személyes szabadság korlátozása miatt emelnek vádat. A következő bírósági tárgyalást június 6-án tartják az ügyben.

Rovatok