Index Vakbarát Hírportál

Nyolc líbiai hadihajót süllyesztett el a NATO

2011. május 20., péntek 06:23 | aznap frissítve

Nyolc líbiai hadihajót süllyesztett el a NATO az éjszakai légicsapásokban három kikötőben - jelentette be péntek hajnalban Brüsszelben az észak-atlanti szövetség. A közlemény szerint a NATO légierejének összehangolt akcióival a hadihajókat Tripoli, Szirt és Al Khums kikötőjében küldték a hullámsírba.

"Tekintettel a (líbiai) haditengerészeti egységek szélesedő bevetésére, a NATO-nak nem volt más választása, mint az, hogy határozott lépéseket tegyen Líbia polgári lakossága és a NATO tengeri erőinek védelmében" - áll a brüsszeli NATO-központ bejelentésében, amelyet Russel Harding brit ellentengernagy, az atlanti szervezet líbiai műveleteinek helyettes irányítója adott ki.


Tripoli, Szirt és Al Khums kikötője nagyobb térképen

Mussza Ibrahim kormányszóvivő közlése mellett szemtanúk is beszámoltak arról, hogy a líbiai főváros központjának közelében lévő tengeri kikötőt támadás érte.

A szóvivő Tripoliban tartott sajtóértekezletén csak annyit közölt, hogy egy hajót találat ért, de azt nem részletezte, milyen vízi járműről van szó, és milyen károkat okozott benne a támadás.

Szemtanúk beszámolói szerint legalább négy robbanás rázta meg Tripoli kikötőjét csütörtök éjszaka, s a körzetből füstoszlop emelkedett a magasba.

A líbiai főváros szinte naponta célpontja a  nyugati erők támadásainak március 19-e óta. A polgári lakosság megoltalmazását célzó műveletek irányítását március 31-én vette át a NATO az Egyesült Államoktól.

Rovatok