Index Vakbarát Hírportál

44 tüntetőt lőttek agyon Szíriában

2011. május 21., szombat 23:36

Legalább negyvennégyre emelkedett a pénteki szíriai tüntetéseken a biztonsági erők által agyonlőtt emberek száma – közölte egy emberjogi csoport. Szombaton Homszban öt ember meghalt, több tucatnyian megsebesültek, amikor a biztonsági erők a temetőből távozó tömegbe lőttek.

A szíriai Nemzeti Emberjogi Szervezet vezetője, Ammár al-Kurabi szombaton elmondta, hogy az áldozatok több mint fele az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban halt meg, ahol pénteken harckocsikat vettek be az önkényuralmi rendszer ellen tiltakozó tömegtüntetések feloszlatása végett.

A tüntetők szabadságot, erőszakmentességet és párbeszédet követelnek. A megmozdulások kiinduló pontja a pénteki nagy ima, mert ez az egyetlen lehetőség nagyobb tömegek gyülekezésére. A múlt héten a tömeges letartóztatások és a fokozott rendőri készültség miatt kisebb volt a részvétel, mint korábban, és ez azt a benyomást keltette egyesekben, hogy működik az szíriai vezetés kemény elnyomó taktikája. A most pénteki menetek viszont arra utalnak, hogy az ellenzéki erők megpróbálják újra összeszedni az erejüket.

A különböző helyekről érkező jelentéseket nem lehet ellenőrizni, mert a rendszer nem csak a külföldi tudósítók munkáját akadályozza, hanem a szíriai sajtó sem adhat hírt az eseményekről.

A tüntetők több helyen olajágat lengettek békés szándékaik jeléül, Bánjászban pedig a férfiak meztelen felsőtesttel vonultak fel, így bizonyítva, hogy nincs fegyver náluk.

Egy szíriai emberjogi aktivista szombaton arról számolt be, hogy több tízezren kísérték el a homszi nagymecsetből a Tell an-Naszr temetőbe tartó gyászmenetet, ahol az előző nap meghalt tizenhárom tüntetőtől vettek végső búcsút, amikor a temetőből távozva rájuk lőttek. A biztonsági erők öt embert megöltek, több tucatnyi társukat pedig megsebesítették.

A Bassár el-Aszad elnök távozását követelő, kilenc hete tartó megmozdulásoknak egy másik emberjogi szervezet szerint eddig több mint 800 polgári áldozata volt. A szíriai hatóságok szerint iszlamisták és külföldi hatalmak által támogatott fegyveres csoportok felelősek az áldozatok többségének haláláért. A tüntetők a kormány állítása szerint eddig 120 katonát öltek meg.

Damaszkusz szombati közlése szerint fegyveresek pénteken 17 embert öltek meg Idlíb és Homsz tartományban. A pénteki tüntetések előtt egy nappal az Egyesült Államok felszólította Aszad elnököt: hajtson végre reformokat, vagy mondjon le.

Rovatok