Index Vakbarát Hírportál

Szexbotrány sújtja a török ellenzéket

2011. május 21., szombat 22:12

A kínos szexvideók miatt a júniusi parlamenti választások előtt pár héttel az ellenzéki Nemzeti Akciópárt (MHP) hat vezetője kényszerült távozni.

Az érintett vezetők között négy alelnök is van; valamennyien azért mondtak le, hogy elkerüljék a rejtett kamerával készített kompromittáló videófelvételek nyilvánosságra kerülését. Pár hete négy másik MHP-vezető jutott hasonló sorsra, miután feltöltötték az internetre a légyottjaikról titokban készített felvételeket – írja a BBC.

A távozni kényszerülő politikusok egyike, Deniz Bolukbasi bejelentette, hogy csapda áldozata, és a lejáratás mögött a harmadik újraválasztására készülő kormányfő, Recep Tayyip Erdogan és mérsékelt konzervatív pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) áll, akik öv alatti ütésekkel lehetetlenítenék el az ellenzéket.

Az MHP a második legnagyobb ellenzéki párt a Kemál Atatürk által alapított balközép Köztársasági Néppárt, a CHP mellett. Ha a botrány miatt az MHP nem viszi át a rendkívül magas, 10 százalékos szavazatarányhoz kötött parlamenti küszöböt, a kormányzó AKP könnyen kétharmados többséghez juthat, és ígéretéhez híven átírhatja az alkotmányt anélkül, hogy azt népszavazásnak kéne megerősítenie.

A videókat, melyeken az első körben érintett politikusok fiatal diáklányokkal szexelnek, egy ismeretlen – "Másmilyen Nacionalisták" nevű – csoport hozta nyilvánosságra, azt követelve, hogy az MHP teljes vezetése mondjon le.

AZ MHP abban bízik, hogy kiderül, ki áll a lejáratókampány mögött, mert, mint mondják, nem lehet véletlen, hogy ennyi politikusról készült kompromittáló felvétel, és azok pont most bukkannak elő. A sejtetések egyértelműen lehallgatott telefonokra és törvénytelen megfigyelésekre, azaz titkosszolgálati közreműködésre utalnak, ugyanakkor a kormány cáfolta, hogy bármi köze lenne az ellenzéki politikusok magánéletének kiteregetéséhez.

Tavaly Deniz Baykal, a CHP vezetője kényszerült távozni egy hasonló botrány után, amikor őt és egy női képviselőt ábrázoló hálószobai felvételek kerültek fel az Internetre. A nyomozás akkor nem tudta megállapítani, hogy ki állt a lejáratás hátterében.

Rovatok