Index Vakbarát Hírportál

A jemeni elnök hívei körülvették az emírségek nagykövetségét

2011. május 22., vasárnap 16:01

Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök több száz felfegyverzett híve körülvette vasárnap délután az Egyesült Arab Emírségek szanaai nagykövetségét, ahol nyugati nagykövetek és egy perzsa-öbölbeli közvetítő tartózkodik, megoldani próbálva a jemeni belpolitikai válságot, közölte egy diplomata. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió nagykövete, valamint Abdel-Latíf az-Zajáni, az Öböl menti Együttműködési Tanácsnak (GCC) az ügyben közvetítő főtitkára van az épületben, mondta a diplomata az AFP francia hírügynökségnek. Késekkel, tőrökkel, kardokkal felszerelkezett férfiak járták az utcákat a követség körül.

A nagykövetségen lévők Száleh döntésére várnak, hogy aláírja a GCC által kidolgozott, az elnöki hatalom átadásáról szóló megállapodást, amelyet az ellenzék szombaton már aláírt. Az államfő azonban továbbra sem hajlandó erre. Szoltán al-Barakáni, a kormányzó párt főtitkárhelyettese szerint Száleh addig nem írja alá a dokumentumot, amíg meg nem határozzák annak "végrehajtási mechanizmusát".

Lelőttek egy tüntetőt, egy másikat pedig megsebesítettek lőfegyverrel a szanaai repülőtérre vezető úton, amelyet eltorlaszoltak az államfő hívei, miközben a fővárosban az elnök távozását követelő ellenzéki mozgalom januári kezdete óta a legnagyobb, mintegy másfél milliós tiltakozó gyűlés zajlott. A két eltalált férfi is oda tartott egy közeli faluból. Száleh támogatói már vasárnap reggel elzárták a főváros főbb útvonalait.

Ali Abdalláh Száleh 33 éve van hatalmon. A lemondatásáért hónapok óta zajló tömegtüntetéseken már több mint 180 ember vesztette életét.

Rovatok