Index Vakbarát Hírportál

Horvátország 2013 nyarától EU-tag lehet német lapértesülés szerint

2011. május 22., vasárnap 11:56

Bár pár napja tekintélyes német lapok arról írtak, hogy néhány tagállam ellenállása miatt késhet a horvát csatlakozás, a Welt am Sonntag vasárnap azt írta: 2013. július 1-jétől lehet uniós tagállam Horvátország. A lap a csatlakozási tárgyalásokért felelős magas rangú brüsszeli diplomatákra hivatkozott.

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozhat az Európai Unióhoz, írja a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap. A Zágrábbal folyó csatlakozási tárgyalásokért felelős, magas rangú brüsszeli diplomatákra hivatkozva az újság arról számolt be: az Európai Bizottság azt javasolja, hogy Horvátország 2013. július 1-jétől legyen az Európai Unió 28. tagállama. Horvátország uniós csatlakozásának előmozdítása a magyar európai uniós elnökség egyik legfőbb célkitűzése.

A cikkben idézett diplomaták szerint az említett időpont olyannyira biztosra vehető, hogy már ez a dátum szolgál az unió későbbi költségvetési terveinek alapjául.

A csatlakozási tárgyalások 2005 októberében kezdődtek Zágrábbal. Az unió célja - a magyar elnökségi törekvésekkel összhangban - az, hogy azokat június végéig, azaz még a jelenlegi elnökség idején lezárják. Minderre reális esély van, az elmúlt időszakban ugyanis a tárgyalások felgyorsultak, több fontos fejezetet lezártak, és már csak két kisebb fejezet tisztázása van hátra.

A Welt am Sonntag által idézett diplomaták szerint az Európai Unió Horvátország esetében nem kívánja bevezetni azt az úgynevezett ellenőrző mechanizmust, amelyet a 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária esetében léptetett életbe. A horvát csatlakozást valamennyi tagállam parlamentjének ratifikálnia kell.

Néhány nappal ezelőtt tekintélyes német lapok még arról számoltak be, hogy a magyar elnökségi törekvések ellenére - néhány tagország ellenállása miatt - késedelmet szenvedhet a horvát csatlakozás. Az akadályozó tényezők között első helyen az euró tartós válságát, másodikként pedig a schengeni rendszer jövőjével kapcsolatban fellángolt vitát említették. Utaltak arra, hogy több tagállam - köztük Franciaország és Nagy-Britannia - a legszívesebben Horvátországot és Szerbiát együtt engedné be az unióba. A német lapok szerint a remélt csatlakozás horvát "álomdátuma" 2013. január 1. volt.

Martonyi szerint döntő lesz a következő pár nap

Martonyi János külügyminiszter az eu2011.hu-nak adott friss interjújában azt mondta: megvan az esélye annak, hogy Horvátország csatlakozási tárgyalásai lezáruljanak a magyar uniós elnökség végéig. Martonyi szerint a csatlakozási időpont tekintetében a következő napoknak döntő jelentőségük lesz. A külügyminiszterek hétfő este minden kérdésre kiterjedő, alapos eszmecserét fognak folytatni a horvát csatlakozás állásáról egy munkavacsora keretében. Ennek során "feltehetően felmerül majd a csatlakozás indikatív időpontjának kérdése is, illetve minden más, ezzel összefüggő ügy", mondta a miniszter.

Rovatok