Index Vakbarát Hírportál

Katonai támaszpontot támadtak meg Pakisztánban

2011. május 22., vasárnap 23:59 | tizenkét éve frissítve

A pakisztáni kommandósok hétfőn bekerítették a hadsereg karacsi támaszpontját megtámadó tálib fegyvereseket azt követően, hogy a szélsőségesek előző este egy vakmerő akcióban behatoltak a bázisra, megsemmisítettek két pilóta nélküli amerikai repülőgépet, és megöltek tizenkét biztonsági tisztet.

A támadás elkövetőjeként a Pakisztáni Tálib Mozgalom (TTP) jelentkezett és közölte, hogy az akció bosszú Oszama bin Laden al-Kaida-vezető megölésért. Szóvivőjük, Ahszanullah Ahszan azt mondta, hogy a fegyveresek nem akarnak élve kijönni a bázisról, ahova azért mentek, hogy mártírként haljanak meg.

Irfan Hak, a támaszpont szóvivője elmondta, hogy tizenöt-húsz, lőfegyverrel, rakétagránáttal és kézigránáttal felszerelt, robbanóövet viselő ember rohamozta meg az erősen védett létesítményt. Kisebb csoportokra oszlottak, robbantásokat hajtottak végre. Megszállták több hangár emeleti részeit, és onnét lőttek a katonákra. Tizenkét órával a harcok kezdete után még több fegyveres tartotta állását. Tizenkét katona meghalt, tizennégy megsebesült az összecsapásokban.

Évek óta ez a szélsőséges fegyveresek egyik legmerészebb akciója Pakisztánban. Azt, hogy a tálibok be tudtak hatolni egy rendkívül fontos katonai létesítménybe, újabb szégyenként élheti meg a  hadsereg, amelyet amúgy is megaláztak a bin Ladent likvidáló egyoldalú amerikai akcióval. A rajtaütés végrehajtásának módja felveti annak a lehetőségét is, hogy a hadseregen belülről segítették a tálibokat.

A támadás nagyon hasonlít a 2008-ban az indiai Mumbaiban (Bombay) elkövetett terrorcselekményekre, illetve számos más, Pakisztánban elkövetett rajtaütésekre, amelyekben erősen felfegyverzett csoportok elfoglalnak egy területet és ott a végsőkig harcolnak. Karacsiban, Pakisztán legnagyobb városában és gazdasági központjában ez volt az első ilyen szélsőséges támadás.

Rovatok