Index Vakbarát Hírportál

Még okozhat bajt az izlandi vulkánkitörés

2011. május 23., hétfő 11:53

Szombaton kitört és hamufelhőt lövellt az ég felé Izland legaktívabb vulkánja, a Grimsvotn. A mostani kitörés nagyobb, mint a tavaly egész Európa légiforgalmát megbénító Eyjafjallajökullé volt, ennek ellenére a tudósok szerint nem valószínű, hogy a tavalyihoz hasonló légtérzárat léptetnek életbe. Ez a kitörés ugyanis durvább szemcséjű hamut lövellt ki, emiatt hamarabb száll le a földre, írja a Washington Post.

Az izlandi fővárostól 200 km-re keletre, egy lakatlan szigeten található vulkán 2004-ben tört ki utoljára, hétvégi kitörésekor viszont bepótolta, amit eddig mulasztott: a hamu feketére festette az eget, a közeli épületeket, kocsikat és mezőket pedig teljesen belepte a fekete pernye. A polgárőrség tagjai segítették a gazdákat, hogy állataikat menedékbe helyezhessék, a helyieket pedig arra kérték, hogy viseljenek maszkot és maradjanak házaikon belül.

A fővárosban vasárnap késő délutánig nem esett hamu, akkor viszont igen, így a lakosokat ott is arra kérték, hogy maradjanak házukban. Magnus Tumi Gudmundsson, az Izlandi Egyetem geofozikai tanszékéről azt mondta, a Grimsvotn kitörése "sokkal nagyobb és intenzívebb volt" mint a múlt évi kitörés, és tízszer nagyobb, mint a legutolsó alkalommal történt kitörése.

Bár a szakértők szerint ez a hamufelhő korántsem olyan veszélyes, mint a tavalyi volt, az izlandi repülőtereket igazgató hivatal, az ISAVIA vasárnap repüléstilalmi zónát hozott létre a vulkán 220 km-es körzetében, lezárva a Keflavik repülőteret és több mint negyven nemzetközi járat indulását is törölték. A reptér legalább hétfő éjfélig zárva marad.

Az Eurocontrol Brüsszelben tegnap úgy nyilatkozott: a vulkánkitörésnek nincs hatása Európára vagy a transz-atlanti járatokra. A brit meteorológiai szolgálat viszont azt mondta, a pernye nagy része valószínűleg északkeletre száll, de valamennyi hamu a szigettől délre és keletre fekvő részeket is elérheti, melyek viszont már az európai légtérbe tartoznak.

A szolgálat egyik névtelenül nyilatkozó alkalmazottja egyenesen úgy fogalmazott: ha a kitörés a jelenlegi módon folytatódik, az Egyesült Királyság is megérezheti a hamu hatásait.

Vasárnap éjjel lezárták Grönland légterének egy részét - közölte a dán légügyi hatóság. A Dániához tartozó autonóm terület fölött az újabb izlandi vulkánkitörés hamuja okozott zavart. A Naviar tájékoztatása szerint Grönland fölött még vasárnap éjjel rendeltek el részleges légtérzárat, amit legkorábban hétfőn kora délután oldhatnak fel.

A BBC-nek nyilatkozó Roderick Smith professzor viszont hétfőn már azt mondta: a hamu okozhat ugyan problémákat, de minden attól függ, hogy a szél milyen irányba viszi, illetve hogy milyen erős lesz. "Egyelőre az időjárás kezében vagyunk - mondta a professzor rádiónyilatkozatában - de ha a szél pár napon belül megfordul, az valóban problémát okozhat."

Rovatok