Index Vakbarát Hírportál

A FARC 200 embert tart élő pajzsként fogva

2011. május 24., kedd 09:55

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet három civilt megölt az ország nyugati részében, kétszáz embert pedig fogva tart, hogy élő pajzsként használja őket a hadsereggel szemben, közölte az egyház, az emberjogi ombudsman és több civil szervezet.

Az ENSZ Emberjogi Főbiztosságának kolumbiai képviselője, Christian Salazar szerint „rémisztően” nagy azoknak az eltűnt személyeknek a száma, akiket erőszakkal hurcoltak el a latin-amerikai országban.

Volmar Pérez emberjogi ombudsman elmondta: küldöttei ellátogattak Choco megyébe, és megerősítették, hogy a FARC Front 34 nevű csoportja tömegesen tart fogva polgári lakosokat. Az ombudsman a három civil megölését is megerősítette. A gerillák a térségben utakat, folyami átkelőket és aranybányákat akarnak az ellenőrzésük alá vonni – tette hozzá.

Előzőleg Constantin García katolikus lelkész közölte, hogy Medio Atrato térségében a gerillák mintegy 200 lakost fogva tartanak fogva és élő pajzsként használják őket a frontvonalon.

A marxista FARC 1964-ben alakult, a védelmi minisztérium szerint jelenleg közel 8000 harcosa van. Kolumbia területének jelentős részén most is tevékenyek, 2010-ben a kolumbiai hadsereg és rendőrség 488 tagját ölték meg hivatalos statisztikák szerint.

Christian Salazar szerint Kolumbiában összesen 57 200 személy tűnt el, közülük 26 500 személyről tudni, hogy elhurcolták őket. „Kolumbia a világ egyik országa, ahol a legnagyobb az eltűntek száma Latin-Amerikában és a világon” - közölte az ENS Z Emberjogi Főbiztosságának képviselője.

Az 1980-as években a marxista gerillákkal folytatott harcok során számos szélsőjobboldali félkatonai milícia szerveződött Kolumbiában a FARC ellen. A 2003 és 2006 között feloszlatott Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) fegyveresei civilek ezreit gyilkolták meg. Félkatonai szervezetek tagjai legalább 4389 eltűnt esetében vallották be a bíróságon érintettségüket.

Rovatok