Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak körülnézhetnek Észak-Koreában

2011. május 24., kedd 18:26

Amerikai emberi jogi kormánymegbízott érkezett küldöttség élén kedden Észak-Koreába, hogy felmérje a katasztrofális élelmezési helyzetet, amely miatt a kommunista ország nemzetközi segélyt kért.

Ez az első eset, hogy hivatalos amerikai emberi jogi megbízott látogat Észak-Koreába. A Robert King vezette küldöttségben segélyszervezetek képviselői is helyet kaptak. A washingtoni külügyminisztérium szerint az ötnapos látogatás során King felveti egy Észak-Koreában letartóztatott amerikai állampolgár, Eddie Jun ügyét is, akit valószínűleg térítő tevékenységért fogtak le több hónapja.

Phenjan januárban fordult a nemzetközi közösséghez élelmiszersegélyért, miután az előző nyári áradások és a kemény tél miatt a felére csökkent a termés. Utazók szerint sokan már füvet, levelet és fakérget esznek. Az ENSZ Élelmezési Világprogramja szerint a 23 milliós lakosság több mint negyede, 6 millió ember szorul sürgős segélyre. A közélelmezési rendszer készletei május és július között kimerülnek - vélekedett egy két hónapja készült jelentésben.

Dél-Koreában gyanakodnak

Dél-Koreában nem látják ennyire komolynak a helyzetet, és vannak, akik arra gyanakszanak, hogy a kormány élelmiszert halmoz fel 2012-re, a rendszeralapító Kim Ir Szen születésének századik évfordulójára.

King ígéretet kapott arra, hogy a fővároson, Phenjanon kívül is körülnézhet. A küldöttség arra is kíváncsi, hogy lenne-e mód a segély elosztásának ellenőrzésére. Az Egyesült Államok 2008-ban vállalta, hogy 500 ezer tonna rizst szállít az országba, de a következő évben leállította a segélyezést az elosztás átláthatóságát érintő kétségek miatt. Dél-Korea már 2008-ban beszüntette évi 400 ezer tonnás, rendszeres rizs segélyét.

A hivatalosan Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak nevezett állam vezetője, Kim Dzsong Il eközben folytatta kínai látogatását, de erről nagyon keveset közöltek. Jangcsouban (Yangzhou) egy ipari parkot és egy bevásárló központot keresett föl. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő azt mondta: azért hívta meg Kimet, hogy tanulmányozza és remélhetőleg alkalmazza is a kínai piacgazdasági reformokat. Az ilyen reformkísérletekkel korábban felhagytak Észak-Koreában.

Rovatok