Index Vakbarát Hírportál

Hét órán át bent tartották Timosenkót

2011. május 25., szerda 13:21 | aznap frissítve

Az ukrán ügyészség hivatalosan is azzal vádolja Julija Timosenko volt miniszterelnököt, hogy hatalmával visszaélve előnytelen megállapodást kötött Oroszországgal a földgázimportról. Az ügyészség szerint Timosenko miatt 440 millió dolláros veszteség érte az ukrán államot.

Timosenko hét órán át őrizetben volt kedden este, és az ügyészek megfenyegették, hogy előzetes letartóztatásba is helyezhetik, de végül mégis elengedték a hatóságok.

Ukrajna jelenleg 1000 köbméterenként 297 dollárt fizet az orosz gázért, ezért Viktor Janukovics ukrán elnök a napokban éppen a szerződés módosításáról és alacsonyabb árról próbál tárgyalni.

A Financial Times szerint Janukovics egyik riválisának semlegesítése mellett feltehetően a megállapodás újratárgyalásához is hivatkozási alapként akarja felhasználni, hogy Timosenko jogtalanul írta alá a szerződést.

Timosenko megvédte a 2009-es megállapodást, amellyel szerint sikerült megkerülni a Janukovicshoz közel álló üzletembereket, akik addig a saját hasznukat is zsebre rakták a földgázimportból. Az ellenzéki vezető szerint politikai boszorkányüldözés folyik ellene.

Timosenko kormányzatának tizenkét volt tagja már előzetes letartóztatásban van, egyik szövetségese, Bohdan Danylyshyn korábbi gazdasági miniszter pedig Csehországban kapott menedékjogot.

Az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is többen aggódtak, amiért szerintük újból demokráciaellenes folyamatok indultak be Ukrajnában, mióta Viktor Janukovicsot választották meg elnöknek 2010. februárjában.

Rovatok