Index Vakbarát Hírportál

Közeledtek az álláspontok a rakétaelhárító rendszerről

2011. május 26., csütörtök 21:59

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön jelezte, hogy az Egyesült Államok és Oroszország megegyezett: a két ország biztonsági érdekeinek figyelembevételével együttműködik a Közép-Kelet Európába tervezett amerikai rakétaelhárító rendszer telepítési tervében.

"A rakétapajzsról folytattunk tárgyalásokat, és megegyeztünk abban, hogy együtt fogunk működni, hogy egy olyan rendszert hozzunk létre, amely mindkét ország érdekeinek megfelel, garantálja a stratégiai egyensúlyt, és képes a potenciális fenyegetésekre is válaszolni" - hangsúlyozta Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel folytatott megbeszélése után az amerikai elnök. A találkozóra a franciaországi Deauville-ban, a legfejlettebb ipari államokat tömörítő csoport, a G8 csúcstalálkozója előtt került sor.

Moszkva szombaton élesen bírálta a közös európai rakétaelhárító rendszerrel kapcsolatos nyugati hozzáállást, lassúnak minősítve az Oroszország bevonását célzó tárgyalásokat, amelyekről a múlt novemberi NATO-csúcstalálkozón született megállapodás.

Washington hivatalos álláspontja szerint a rakétapajzsra az Irán és Észak-Korea felöl egyre növekedő fenyegetettség miatt van szükség, Moszkva viszont azt akarja, hogy az Egyesült Államok szavatolja: a majdani pajzs nem irányul Oroszország ellen.

Medvegyev Deauville-ban úgy vélte, hogy a kérdést feltehetően csak a jövő politikusai fogják megoldani, esetleg 2020 táján, de - mint vélekedett - ő és Obama segíthet annak alapjait most lerakni.

Rovatok