Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea elenged egy fogva tartott amerikait

2011. május 27., péntek 21:14 | aznap frissítve

A washingtoni külügyminisztérium bejelentette, hogy az amerikai érdekeket Észak-Koreában képviselő Svédországtól azt a tájékoztatást kapták, hogy Jun Young Sut szabadon engedik. Azt nem lehetett tudni, hogy pontosan mivel vádolták a kaliforniai üzletembert, bár egyes, meg nem erősített források szerint térítéssel próbálkozott.

"Üdvözöljük Észak-Korea azon döntését, hogy humanitárius alapon szabadon engedik" - mondta Mark Toner külügyi szóvivő.
Junt tavaly novemberben vették őrizetbe, aki elismerte, hogy "államellenes" büntettet követett el - adta hírül az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA). A KCNA közölte, hogy King sajnálkozásának adott hangot az üggyel kapcsolatban és Phenjan válaszul beleegyezett Jun kiengedésébe.

Élelmiszersegélyről dönt

King az első amerikai emberi jogi küldött, aki Északra látogatott. Fő célja, hogy kiértékelje, megsegítse-e az Egyesült Államok az élelmiszerben szűkölködő országot.

Toner azt közölte, hogy a Jun ügynek nem volt köze az élelmiszersegély témájához, sem egy másik, az észak-koreai nukleáris programról folytatandó multilaterális tárgyalásokhoz.

"Örülünk, hogy egy fogva tartott amerikai állampolgárt elengednek, de további konkrét tetteket akarunk látni más területeken is" - mondta Toner.

Rovatok