Index Vakbarát Hírportál

Puccskísérlettel vádolja az ellenzéket a grúz kormány

2011. május 27., péntek 21:05 | aznap frissítve

A grúz rendőrség nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen állítólag az ellenzéki vezető és fia beszélnek annak lehetőségéről, hogy "polgárháborút" robbantanak ki a tbiliszi rezsim destabilizálására.

A grúz belügyi tárca azt közölte pénteken, hogy az ellenzék félkatonai szervezetet hozott létre Miheil Szaakasvili elnök kormányzatának megdöntésére, s ennek alátámasztására közzétette egy ellenzéki személyiség vallomását is.

Sota Utiasvili, a minisztérium elemző csoportjának vezetője azt mondta, hogy a leleplezéssel fegyveres puccsot akadályoztak meg. Cáfolta ugyanakkor, hogy már vádat emeltek volna az ügyben. A vizsgálat még tart - mondta.

Több ezres sereg?

Átadtak a Rusztavi-2 televíziónak egy olyan videót is, amelyen Nino Burdzsanadze volt parlamenti elnök Nemzetgyűlés elnevezésű ellenzéki mozgalmának vezetői - köztük Burdzsanadze férje, Badri Bicadze, valamint Gija Ucsava nyugállományú tábornok és egy Irakli Batiasvili nevű tisztségviselő - arról beszélnek, hogy harcedzett katonákból álló több ezres egységet szerveznek a rendőri erők megtámadására.

"A tömeg által támogatott háromezer tapasztalt és szervezett harcost lehetetlen lesz legyőzni" - mondja Batiasvili a felvételen, amely rejtett kamerával készült egy étteremben.

A képsorokat másfél nappal az után hozták nyilvánosságra, hogy a rendőrség csütörtökre virradóra szétverte az ellenzék napok óta tartó tiltakozását.

Bejátszották Ucsava tábornok vallomását is, amelyben a Szaakasvili távozását követelő ellenzéki tiltakozások első napján őrizetbe vett férfi arról beszél, hogy több mint 3 és fél ezer, botokkal és védőpajzsokkal felszerelt emberük van. Ucsava azt is mondja: egyik fegyveres csoportjuk ott volt a múlt héten kezdődött megmozdulásokon, hogy "ha kell, tüzet nyissanak a rendőrökre".

Lejáratókampány?

Nino Burdzsanadze az ellenzék lejáratását célzó kampánynak nevezte a bejelentést. "Hipotetikus dolgokról lehet beszélni, nem tettünk semmi törvénybe ütközőt" - nyilatkozta a francia hírügynökségnek.

A grúz rendőrség már csütörtökön nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen állítólag Burdzsanadze és fia beszél annak lehetőségéről, hogy "polgárháborút" robbantanak ki a tbiliszi rezsim destabilizálására.

A 2003-as "rózsás forradalommal" hatalomra jutott Nyugat-barát Szaakasvilit ellenfelei azzal vádolják, hogy önkényuralmi rendszert kényszerít a dél-kaukázusi volt szovjetköztársaságra. A rezsimnek soha nem volt igazi kihívója az ellenzék, amely többször is hiába próbálta lemondásra kényszeríteni a vezetést, például az Oroszországgal 2008 augusztuságban vívott rövid háború nyomán kialakult válság idején.

Rovatok