Index Vakbarát Hírportál

Kártérítést követelne Madrid

2011. május 30., hétfő 20:12 | aznap frissítve

Megalapozatlannak tartja Madrid a spanyol termékekre néhány európai ország által bevezetett importkorlátozást, ezért fontolóra veszi, hogy kártérítési igényt nyújt be az Európai Uniónak (EU).

Diego López Garrido európai uniós ügyekért felelős spanyol államtitkár hétfőn Brüsszelben kijelentette, hogy az EHEC-bélbaktérium okozta hasmenésjárvány lehetséges forrásának vizsgálatát követően Németországban, Ausztriában vagy Belgiumban hozott intézkedések "indokolatlanok voltak az európai jog szerint."

"Európa a közös piac talaján áll, amely a személyek, az áruk és a tőke szabad mozgásáról szól. Ez a szabadság csak indokolt esetben korlátozható, és a jelenlegi helyzetben nincs olyan ok, amely ennek szükségességét alátámasztaná" - szögezte le a spanyol politikus.

López Gorrido megítélése szerint "nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a Németországban tapasztalt hasmenéses megbetegedéseket egy spanyol termék okozza". Mint hangsúlyozta, a korlátozó intézkedés "elhamarkodott" és teljesen aránytalan, éppen úgy, mint azok a vádak, amelyek szerint bizonyos spanyol termékekben található a járványt kiváltó kórokozó.

A spanyol uniós államtitkár leszögezte: mielőtt bármilyen döntést hoznának az ügyben, meg kell várni az európai egészségügyi hatóságok által végzett vizsgálatok eredményeit. A járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések miatt a spanyol zöldség- és gyümölcstermesztők vesztesége heti szinten eléri a 200 millió eurót.

Németországban eddig 14-en haltak meg az EHEC-baktérium okozta hasmenéses betegségben, és mintegy 1200 megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak.

Rovatok