Index Vakbarát Hírportál

Irán nem engedte átrepülni Merkelt

2011. május 31., kedd 08:13 | aznap frissítve

A német kancellár gépének csak második próbálkozásra engedte meg az iráni légiirányítás, hogy használja az ország légterét. A másik kormánygépet nem tartották fel.

Rossz tréfát űztek az iráni hatóságok a hivatalos látogatásra Indiába tartó Angela Merkel német kancellárral. Az ARD televízió kedd reggeli tudósítása szerint Teherán az éjszakai órákban először megtagadta az átrepülési engedélyt a német kancellárt és kíséretének egy részét szállító kormánygéptől.

A gép ezért visszafordulásra kényszerült, két órát körözött a török légtérben, majd másodszori kísérletre már átrepülési engedélyt kapott. Közben a másik kormánygép – amelyen a delegáció másik része utazott – első "nekifutásra" simán átrepülhetett. Steffen Seibert, a kancellár szóvivője az esetet példátlannak nevezte.

A német illetékesek azt állították, hogy az indulás előtt mindent tisztáztak az iráni hatóságokkal, akik már előzetesen átrepülési engedélyt adtak. Teherán viszont később cáfolta, hogy a kormánygép számára már előzetesen zöld jelzést adott volna. Mindennek azonban ellent mond, hogy a másik német gép akadálytalanul repülhetett át az iráni légtéren.

Az ARD közszolgálati televíziónak nyilatkozó német külügyi felelősök szerint az ügynek folytatása lesz. A kisebbik rossz az, ha iráni részről  csak túlbuzgóságból fordították vissza Merkel kancellár repülőgépét, a nagyobbik, ha szándékos provokáció történt. Berlinben egyelőre az utóbbira gyanakszanak.

Rovatok