Index Vakbarát Hírportál

Mégsem a spanyol uborka okozta a járványt?

2011. május 31., kedd 14:39 | aznap frissítve

A német hatóságok bejelentették, hogy mégsem a spanyol uborkától indulhatott ki a halálos áldozatokat követelő hasmenésjárvány, ugyanis az importált zöldségeken az EHEC baktérium egy másik törzsét mutatták ki. Már gyorsteszttel mutatják ki a fertőzést a betegeknél.

Mégsem a spanyol uborka okozta a Németországban terjedő és már tizenöt halálos áldozatot követelő hasmenésjárványért, jelentették be a hamburgi egészségügyi hatóságok.

A hivatalos bejelentés szerint az illetékes hamburgi szervek laboratóriumi vizsgálatnak vetettek alá két, Spanyolországból importált, a fertőzöttnek vélt szállítmányból származó uborkát. Azokon ugyan EHEC baktériumot fedeztek fel, az azonban nem azonos azzal a baktériumtörzzsel, amelyet a fertőzött betegek székletében mutattak ki.

A hamburgi higiéniai intézet napokkal ezelőtt azt állította, hogy a súlyos hasmenésjárványt okozó baktériumra bukkantak három, Spanyolországból származó uborkán.

Madrid akkor tiltakozott a gyanúsítás ellen. A mostani - negatív - laboratóriumi lelet élezheti a járvány miatt kialakult spanyol-német diplomáciai vitát.

Cornelia Prüfer-Storcks, az önálló tartománynak számító Hamburg egészségügyi  minisztere sajtóértekezleten jelentette be, hogy az első laboratóriumi vizsgálat nem igazolta a korábbi gyanút. Noha a két uborkát újabb vizsgálatnak vetik alá, aligha valószínű, hogy a második kör más eredményt hoz.

A miniszter ugyanakkor igyekezett magyarázni a hatóságok bizonyítványát. Azt állította, hogy felelőtlenség lett volna, ha a rohamosan terjedő járvány miatt nem jártak volna utána minden alapos gyanúnak.

A német hatóságok továbbra sem tudják, hogy melyik élelmiszer, illetve zöldségfajta terjeszti a különleges coli baktérium által kiváltott fertőzést. Az a gyanú egyelőre még tartja magát, hogy a járványt helytelenül trágyázott észak-németországi uborka, paradicsom és saláta okozza. Azonban ez a feltételezés sem konkrét bizonyítékokon, hanem a betegek étkezési szokásainak tanulmányozásán alapul.

A münsteri kutatók kedden bemutatták azt a gyorsteszten alapuló eljárást, amely lehetővé teszi a fertőzés korábbinál jóval gyorsabb kimutatását a betegeknél. Ez eddig legkevesebb két napot vett igénybe, a teszt segítségével viszont csak néhány óra szükséges. Ez pedig elősegíti, hogy a kezelés minél előbb megkezdődhessen.

Az eljárás nem csupán a betegek, hanem a különböző zöldségfajták tesztelését is lehetővé teszi, hasonlóan rövid idő alatt kimutatható, vajon az adott zöldség baktériumhordozó-e, vagy sem.

Svéd áldozata is van a járványnak

Közben már Svédországban is meghalt egy ember a Németországban kitört hasmenésjárvány áldozataként. Egy svéd kórház bejelentette, hogy május 29-én vették fel az ötvenes éveiben járó pácienst, aki Németországból tért vissza. A borasi kórház illetékesei szerint a nő halálát az EHEC baktérium okozta. A járványnak eddig csak Németországban volt halálos áldozata, a német média szerint eddig tizennégyen haltak meg.

Száműzték a spanyol zöldségeket

Magyarországon eddig egy esetben sem mutatták ki azt a baktériumot, amit a feltételezések szerint egy spanyol uborkaszállítmány terjeszt, és Észak-Németországban már tíz halálesetet okozott. Van három beteg, akinél még tartanak a vizsgálatok. Egy kisebb szállítmány érkezett hozzánk is, de a polcokra nem került. A magyarországi helyzetről bővebben>>>

A vidékfejlesztési miniszter szerint minden spanyol eredetű élelmiszert átvizsgáltak, nem találtak fertőzöttet. A nagyobb áruházláncok a szezon kezdete óta csak magyar uborkát árulnak, most pedig az összes spanyol zöldséget levették polcaikról. A hírek miatt csak kicsit esett vissza a zöldségforgalom.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára elmondta: Magyarországon jelenleg nincs szennyezett spanyol zöldség, minden eddigi vizsgálat negatív volt. Jelenleg 154 minta van a laboratóriumokban, amelyek felét már megvizsgálták.

Rovatok