Index Vakbarát Hírportál

Alábecsülték a japánok a szökőár veszélyét

2011. június 1., szerda 10:32

A japán atomipari hatóságok alábecsülték annak veszélyét, hogy valamikor egy hatalmas erejű szökőár sújtja a Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőművet, állapította meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Japánban vizsgálódó küldöttsége szerdán nyilvánosságra hozott első jelentésében.

A NAÜ-csoport mindazonáltal dicsérte, példaszerűnek nevezte azt, ahogyan a japán hatóságok reagáltak a katasztrófára. A szakosított ENSZ-szervezet szakembereinek véleménye szerint a kockázat alábecsülése több japáni atomlétesítményre igaz, és felszólították a helyi hatóságokat, hogy készítsék fel a létesítményeket a lehetséges katasztrófákra.

A március 11-i földrengést követő szökőárban az 1-es számú fukusimai erőmű áramszolgáltatása leállt a 14 méter magas hullámok következtében, így leálltak a reaktorok hűtőrendszerei is, ami több robbanást és a fűtőanyag részleges leolvadását idézte elő.

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a japán válság több tanulságot hozott a világ atomipara számára. „Az atomerőművek tervezőinek és működtetőinek a létesítmények védelme szempontjából pontosan fel kell mérniük a természeti katasztrófák veszélyeit, és rendszeresen pontosítaniuk kell a becsléseket és a becslési módszereket.”

A NAÜ szakértői példaértékűnek nevezték a japán hatóságok reagálását a precedens nélküli atomerőmű-balesetre. „A lakosok védelmére irányuló hosszú távú intézkedések, így a balesetet szenvedett reaktorok körüli övezet kiürítése hatásosak és rendkívül jól szervezettek voltak” – áll a jelentésben. A hatóságok 20 kilométeres tilalmi övezetet jelöltek ki az erőmű körül, és több mint 80 ezer embert menekítettek ki otthonukból.

A fukusimai erőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power (TEPCO) várakozása szerint 2012 januárjára sikerül 100 Celsius-fok alá hűteni a megrongálódott négy reaktort.

Az ENSZ-szakértők bírálták, hogy a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Hivatal a japán ipari minisztérium felügyelete alatt működik. Hangsúlyozták, hogy Japánnak őrködnie kell a nukleáris szabályozó szervezet függetlensége felett.

A 12 országból érkezett 18 szakértő a brit Mike Weightman vezetésével a japán kormány és NAÜ közötti megállapodás értelmében utazott Japánba, ahol megvizsgálta a fukusimai 1-es és 2-es erőművet, valamint a délebbre, az Ibaraki prefektúrabeli Tókaiban működő erőművet. A küldöttség teljes jelentését a NAÜ június 20. és 24. közötti bécsi értekezletére nyújtja majd be.

Egy korábbi dokumentumból már kiderült, hogy a TEPCO alábecsülte a márciusi földrengés és szökőár erejét. Tíz évvel ezelőtt a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Hivatal értékelést kért a TEPCO-tól az atomerőmű biztonságáról, s azt a választ kapta, hogy az erőművet az elképzelhető legrosszabb forgatókönyv esetén sem éri károsodás. A TEPCO ugyanis arra következtetett, hogy az atomerőműnél egy esetleges szökőártól 5,7 méternél nem lesz magasabb a vízszint.

Rovatok