Index Vakbarát Hírportál

Távozik a japán miniszterelnök

2011. június 2., csütörtök 09:48

A japán parlament alsóháza elutasította az ellenzék Kan Naoto kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát.

A javaslatot három ellenzéki parlamenti frakció nyújtotta be, élükön a Liberális Demokrata Párttal, az ellenzék azonban nem rendelkezett elegendő mandátummal ahhoz, egymaga eldöntse az indítvány sorsát.

Korábban a kormányzó Japán Demokrata Párt több képviselője is úgy nyilatkozott, hogy kész támogatni a javaslatot. Ők azt rótták fel a miniszterelnöknek, hogy nem volt képes hatékonyan elhárítani a természeti katasztrófát, amely a Fukusima-1 atomerőművet érte.

A párt egy korábbi vezetője, Odzava Itiro és Hatojama Jukio volt kormányfő nyíltan is kiállt a bizalmatlansági indítvány mellett. Hatojama azonban csütörtökön megváltoztatta véleményét, és értésre adta, hogy az ellenzéki kezdeményezés ellen szavaz.

A párton belüli szakadást Kan Naotónak azzal sikerült elkerülnie, hogy a kormánypárt képviselőivel tartott találkozón megígérte: önként távozik tisztségéből, ha egyenesbe jutnak a márciusi földrengés és szökőár helyreállítási munkálatai. Ennek időpontját azonban nem jelölte meg. Hozzátette ugyanakkor, hogy amint ezek a kérdések rendeződtek, szeretné, ha feladatait a fiatalabb generáció venné át. A miniszterelnök egyben elismerte azokat a hibákat, amelyeket elkövetett, és ezekért bocsánatot kért.

Rovatok