Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Dr. Halál

2011. június 3., péntek 15:49

83 éves korában, pénteken, a michigani Beaumont Hospital-ban elhunyt a Dr. Halál néven elhíresült, amerikai-örmény származású orvos-patológus, Jack Kevorkian. Az idős férfi valószínűleg egy, a szívébe jutó vérrög miatt vesztette életét, írja a Detroit Free Press.

A híresztelések szerint az egykori patológus, aki könyvet is írt az eutanáziáról, 1990 és 1998 között körülbelül 130 esetben segített a főként Detroit környékén élő betegeinek öngyilkosságot elkövetni. Sokan közülük az orvos által külön erre a célra kifejlesztett szerkezet, a Mercitron segítségével vetettek véget életüknek.

Az öngyilkosságokban való segítségnyújtás miatt végül börtönbüntetésre ítélték. Az eredetileg rá kiszabható 10 és 25 év közötti büntetés ellen viszont fellebbezett és hanyatló egészségére tekintettel, így végül 2007-ben, nyolc börtönben töltött év után szabadult.

Kevorkian 2001-ben megkapta egy amerikai szervezet Humanitárius díját, életéből pedig film is készült, melyet idén mutattak be.

A BBC-nek 2007-ben úgy nyilatkozott: nem bánta meg, hogy halálba segítette a betegeit. "Tudtam mit csinálok...és elfogadtam a következményeket, mert tudtam, hogy helyesen cselekszem" - mondta.

Rovatok