Index Vakbarát Hírportál

Negyedével kevesebb új HIV-fertőzött

2011. június 3., péntek 12:44 | aznap frissítve

Az ENSZ szerint csökkent az új HIV-fertőzések száma és az AIDS-ben is kevesebben haltak meg az elmúlt évtizedben. A haladás ellenére az eredmények még mindig elmaradnak a céloktól.

Csaknem 25 százalékkal esett vissza az új HIV-fertőzések száma az utóbbi egy évtizedben, csökkent az AIDS-nek áldozatul esők száma, és példátlan haladást sikerült elérni a megelőzésben, a kezelésben és az ápolásban, állapítja meg az UNAIDS, az ENSZ szakosított szervezete péntek hajnalban kiadott jelentésében.

Ezek az eredmények azonban nem érvényesülnek mindenhol a világon, nagyon könnyen elveszíthetők, és elmaradnak a céloktól, hangsúlyozzák.

2010 végén több mint 34 millió ember volt HIV-fertőzött, közülük 2,6 millió 2009-ben kapta el a betegséget. 2009-ben világszerte összesen 1,8 millióan haltak meg az AIDS szövődményeiben.

A szervezet becslése szerint 2010 végén az alacsony vagy közepes nemzeti jövedelmű országokban összesen 6,6 millió embert kezeltek antiretrovirális gyógyszerrel, és további 9 millióan jogosultak lettek volna a kezelésre.

"Közel 60 országban hatalmasat léptünk előre a fertőzöttek arányának stabilizálásában vagy az új fertőzések számának csökkentésében" - hangsúlyozta Michel Sidibe, a UNAIDS igazgatója a jelentés bevezetőjében, ugyanakkor hozzátette, hogy a várt siker elmarad a legveszélyeztetettebb társadalmi csoportok, elsősorban a homoszexuálisok, illetve a szexiparban dolgozók esetében. A tanulmány szerint 2008 és 2010 között a HIV-fertőzöttek aránya a prostituáltak körében 44 százalékról 50-re, a meleg férfiak között pedig 30-ról 36 százalékra nőtt.

A fertőzöttek számának átlag feletti visszaeséséről számolnak be Fekete-Afrikában és Ázsia déli, délkeleti részén, míg a legmérsékeltebb csökkenés (kevesebb mint 25 százalékos) a latin-amerikai, karibi és csendes-óceáni államokban figyelhető meg. Kelet-Ázsiában, Nyugat- és Közép-Európában, illetve Észak-Amerikában stagnál az új fertőzöttek aránya, míg Észak-Afrikában és a Közel-Keleten jelentősen nőtt, Kelet-Európában és Közép-Ázsiában pedig a kezdeti csökkenés után 2005 óta ismét növekvő tendenciát mutat a HIV-fertőzés előfordulása.

A tanulmány készítésében az AIDS-ellenes küzdelem egyik élharcosának számító Bill Clinton volt amerikai elnök is részt vett. Szerinte előrelépésnek számít, hogy a közepes és alacsony jövedelmű államokban 2001-ben még csak 1,6 milliárd dollárt áldoztak a HIV-vírus elleni küzdelemre, 2009-ben viszont már közel 16 milliárd dollárra ugrott ez az összeg.

A UNAIDS vezetője rámutatott, még további dollármilliárdokra van szükség ahhoz, hogy teljesüljenek a szervezet által kitűzött célok: ne legyen új HIV-fertőzés, szűnjön meg a betegekkel szembeni diszkrimináció, és ne legyen több AIDS-szel összefüggésbe hozható haláleset. A jelentés készítői felhívták a figyelmet arra, hogy számos országban még mindig nem férhetnek hozzá a szükséges gyógyszerekhez a HIV-vel fertőzöttek: 28 országban, többek között Oroszországban, Egyiptomban, Iránban vagy Kolumbiában a betegek kevesebb mint ötöde részesül a megfelelő kezelésben.

Vasárnap lesz 30 éve annak, hogy az első hivatalos jelentés megjelent a HIV-fertőzésről. A szerzők emlékeztetnek arra, hogy eleinte nem fordítottak kellő figyelmet a járványra, és annak terjedése kikerült az egészségügyi hatóságok ellenőrzése alól, így alig 20 év alatt 1 millióról 27,5 millióra nőtt a fertőzöttek száma. 2001 óta azonban "fontos eredmények" születtek az immunrendszert megtámadó vírusra adott globális válaszlépések miatt.

Rovatok