Index Vakbarát Hírportál

A jemeni elnököt Szaúd-Arábiában kezelik

2011. június 4., szombat 20:50 | tizenkét éve frissítve

Ali Abdulláh Száleh jemeni elnököt szombaton Szaúd-Arábiába vitték gyógykezelésre, egy nappal azt követően, hogy a rezidenciáját ért támadás következtében megsebesült – írja a New York Times. A hírt szaúdi hivatalos források közölték, ám Jemenben cáfolták mind a gyógykezelést, mind azt, hogy Száleh súlyosabban megsérült volna.

A jemeni elnöki palota mecsetjébe a pénteki ima közben csapódott be egy gránát vagy rakéta. A BBC az elnökhöz közel álló forrásra hivatkozva szombaton azt jelentette, hogy az államfőt repesztalálat érte a szíve alatt, és másodfokú égési sérüléseket szenvedett a mellkasán és az arcán. Előző nap az elnök a rádióban azt mondta, hogy csak kisebb fejsérülést szenvedett.

Száleh sérülése és külföldi gyógykezelése megnyithatja az utat a válság politikai rendezéséhez. Az egyre erősödő tiltakozások ellenére ugyanis az elnök mindmáig elutasította, hogy félreálljon és egy koalíciós kormánynak adja át a hatalmat, és így egyre inkább saját maga vált a rendezés legfőbb gátjává.

Az elnöki palotát ért támadás után, melyben több magas rangú tisztviselő, köztük a belügyminiszter is megsérült, sokan véres megtorlástól tartottak, ám szombaton a főváros, Szana csendes maradt.

Jemenben január óta folynak a 33 éve hatalmon lévő Száleh távozását követelő tüntetések és számtalan halálos áldozatot követelő zavargások, de ez volt az első eset, hogy a hatalomellenes fegyveresek az államfő környezetét vették célba.

Elemzők szerint Száleh és legfőbb riválisa, a Hasid törzsi szövetség többsége által támogatott Ahmar család konfliktusa, mely az országot az elmúlt hetekben polgárháborús helyzetbe sodorta, könnyen elfajulhat. Az összecsapások már eddig is legalább 130 ember halálát okozták.

Az al-Dzsazíra szombat este – pontosan meg nem jelölt források alapján – közölte, hogy Jemenben Abd ar-Rab Manszur al-Hadi alelnök vette át az államfői, illetve a fegyveres erők főparancsnoki tisztségével kapcsolatos feladatok ellátását.

Rovatok