Index Vakbarát Hírportál

Brutális megszorításokért versenyeznek

2011. június 5., vasárnap 10:50

Sok mozgástere nem lesz a vasárnapi előrehozott választás után felálló új portugál kormánynak, az EU és az IMF által biztosított mentőcsomag feltételeként három év alatt szigorú megszorításokat kell bevezetniük. A választás legnagyobb esélyese, a jobbközép PSD pedig még túl is teljesítené a vállalásokat, teljesen új gazdasági modell bevezetését ígéri. A portugál pártoknak egyelőre a patthelyzetet kell elkerülniük, utána pedig a várhatóan megkezdődő utcai tüntetéseket kell kezelniük.

Jól hangzó ígéretektől és illúzióktól mentes kampány végén előrehozott választást tartanak Portugáliában, ahol a pártok és a választók is tisztában vannak vele, csak az a kérdés, ki vezényelje le a következő három évben a nemzetközi segélycsomag feltételeként szabott kemény megszorításokat.

José Sócrates miniszterelnök megszorítana

A jobboldali ellenzék várhatóan elég szavazatot szerez a kormányalakításhoz, azonban a szocialisták is meglepetést okozhatnak. Habár az összes nagy párt elkötelezte magát a szükséges lépések bevezetése mellett, a piacok és az EU is aggódva figyel, a kiélezett helyzetben egy szoros eredményt követő patthelyzet csak tovább súlyosbíthatja az ország válságát. A leendő kormánynak így is meg kell bírkóznia a megszorítások miatt várható társadalmi elégedetlenséggel és utcai tüntetésekkel.

Régóta költekeznek

A portugál gazdaság a 2008-ban kirobbant gazdasági válság óta gyengélkedik látványosan, de az ország költségvetési egyensúlyi problémái régebbre nyúlnak vissza. Az euróövezethez 1999-ben csatlakozó Portugália volt az első, amely ellen már 2002-ben úgynevezett túlzottdeficit-eljárás indult. Néhány konszolidáltabb év után 2005-re majdnem 6 százalékra futott fel a hiány, ekkoriban a 2004-es labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódó infrastrukturális beruházások is megterhelték a lisszaboni büdzsét.

Ezután három nyugodtabb év következett 3-4 százalékos hiánnyal, ami után a válság hatására ismét meglódult, és 2009-ben 10,1 százalékra duzzadt a deficit. Ezt jelentősen 2010-re sem sikerült korrigálni, a hiány mindössze egy százalékkal csökkent. Az államadósságban sem tudják hozni az EU-ban elvárt szintet: az nem lehetne több a GDP 60 százalékánál – vagy ha igen, csökkenő trendet kellene mutatnia –, ám 2009-ben 83 százalék volt, most pedig már 90 százalék fölött van.

Recesszió és többéves megszorítások várhatóak

A 2005 óta hatalmon lévő, 2009 után kisebbségi kormány alakítására kényszerülő José Sócrates miniszterelnök március végén hiába próbálta átverni a parlamenten azt a megszorító csomagot, amelyre szerinte a hatalmasra duzzadt adósságállomány és deficit kezeléséhez szükség lett volna. Az ellenzék nem szavazta meg az egy éven belül már negyedik megszorító csomagot, Sócrates pedig ígéretéhez híven ezért benyújtotta lemondását.

A jobbközép szocdemes Coelho még jobban megszorítana

Így előrehozott választást kellett kiírni, de emellett az ügyvezető kormány április 7-én segítséget kért az Európai Uniótól és az IMF-től az adósságválság kezelésére, enélkül ugyanis nem tudtak volna rendezni egy júniusban kölcsönt és annak kamatait.

Szigorú feltételekkel kaptak mentőövet

Az EU és az IMF május 6-án döntött elvi szinten arról, hogy Portugália három év alatt összesen 78 milliárd eurót kap, ebből az EU 52 milliárdot áll, a maradék egyharmadot pedig az IMF biztosítja. Ezzel Portugália lett Görögország és Írország után a harmadik euróövezeti állam, amely egy takarékossági és konszolidációs programért cserébe nemzetközi támogatást kap átmeneti pénzügyi nehézségeinek áthidalására. A hitelkeretet május végén az EU-tagországok pénzügyminiszterei is jóváhagyták.

A megállapodások három évig, szinte a teljes következő ciklusra megkötik a leendő kormány kezét, amelynek a GDP 9,1 százalékáról előbb 5,9 százalékára, 2014-re pedig 3 százalékára kell csökkenteniük a hiányt. A program elemei közé tartozik egy ambiciózus reformprogram az egészségügy, a közigazgatás, a foglalkoztatás, a szolgáltatások területén, privatizációs lépések, valamint a bankok tőkeerejének megszilárdítása.

Az egyezségben szerepel egyebek mellett a közalkalmazotti fizetések és nyugdíjak befagyasztása 2013-ig, valamint különadó kivetése a havi 1500 eurót (400 ezer forintot) meghaladó nyugdíjakra.

Még tovább is mennének

A legfontosabb pártok egytől egyig elkötelezték magukat a fájdalmas megszorítások mellett, így aztán a választók sem várnak csodákat. A legutolsó közvélemény-kutatások alapján 37 százalékával a legerősebb pártnak jósolt jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) miniszterelnökjelöltje, Pedro Passos Coelho szerint Sócrates hazudott a választóknak, és a csőd szélére kormányozta az országot. Újraválasztásával Portugália nem kerülheti el Görögország sorsát, hangoztatta.

A PSD vezetője még a megállapodásokban szereplő elvárásoknál is komolyabb változtatásokat, gazdasági modellváltást ígért. A költségvetési kiadások megvágása mellett leállítaná a fontosabb infrastrukturális beruházásokat, jelentősen csökkentené a köztisztviselők számát, és mérsékelné az állam szerepét a gazdaságban, számos állami tulajdont privatizálnának. A munkaköltségek csökkentését különadókkal kompenzálnák.

Coelho ugyan az 1990-es években már nyolc évig volt képviselő, de egyébként nem rendelkezik túl sok politikai tapasztalattal. Az elmúlt évtizedben visszatért az üzleti szektorba, mielőtt másfél évvel ezelőtt a PSD elnökének választották. Szerinte ugyanakkor éppen a jó üzleti kapcsolatai miatt is alkalmas a jelenlegi válság megoldására.

A félelmekre alapozott

A másik oldalon az elfogadottságát még a 2004-es Eb idején sportminiszterként megalapozó Sócrates miniszterelnök népszerűsége ugyan alaposan visszaesett, azonban hatékonyan használta ki a PSD privatizációs terveivel szemben élő félelmeket, amikor hangsúlyozta, hogy a jóléti államot csakis a szocialisták képesek fenntartani. Részben ennek tulajdonítható, hogy a szocialisták a felmérések szerint nem estek vissza drasztikusan, a szavazatok 31 százalékára számíthatnak.

A korábban a portugál George Clooneynak is nevezett Sócrates azt állította a kampányban, hogy az utolsó pillanatig próbált megoldást találni a válságra, azonban amikor az ellenzék nem szavazta meg márciusban újabb megszorító csomagját, már nem kerülhették el az IMF-segítséget. Egyben úgy vélte, hogy a szükséges megszorítások bevezetését nem szabad egy olyan tapasztalatlan politikus kezébe adni, mint Coelho.

Jobboldali koalíció a legvalószínűbb

A felmérések szerint ugyan egyik nagy párt sem szerezné meg a többséget a 230 fős törvényhozásban, azonban a szociáldemokraták várhatóan koalíciót köthetnek a hagyományos szövetségesüknek számító, 12 százalékra jósolt konzervatív néppárttal (CDS-PP). Elvi szinten a feladat súlya miatt egy nagykoalíciót sem lehet kizárni, ugyanakkor a két jobboldali párt már jelezte, hogy nem hajlandó együttműködni José Sócratesszel, bár előfordulhat, hogy a kormányfő pártja veresége esetén lemond a pártelnökségről is.

A sok bizonytalan miatt az elemzők azt sem zárják ki teljesen, hogy nagy hajrában végül Sócrates szerzi a legtöbb szavazatot, azonban ebben az esetben mindenképpen kisebbségi kormányra kényszerülne. Egy esetleges patthelyzetnek ugyanakkor bármilyen felállásban súlyos következményei lehetnek.

Nem lesz könnyű végigcsinálni

Az előrejelzések szerint a portugál gazdaság még jövőre is tovább csökken, miközben a már most is rekordmagas, 12,6 százalékos munkanélküliség még nem érte el tetőpontját. Bár a portugál kormány az egyezményhez kapcsolódóan leszögezte, hogy mindent megtesznek a szegényebb rétegek védelmében, az intézkedések és a recesszió együtt súlyos társadalmi következményekkel és növekvő elégedetlenséggel járhatnak.

Rendőrök elhajtják a spanyolországihoz hasonló tüntetés résztvevőit

A közeli Spanyolországban már utcára vonultak a diákok és a szakszervezetek, ha pedig Portugáliában is komoly tiltakozáshullám kezdődik, akkor nem biztos, hogy a most felálló kormány túléli az egész ciklust.

Rovatok