Index Vakbarát Hírportál

Meleg vagyok, mondta egy szlovák képviselő

2011. június 6., hétfő 11:50

Stanislav Fort az első szlovákiai politikus, aki nyíltan vállalta, hogy meleg.

Először fordult elő, hogy hivatalban lévő szlovák parlamenti képviselő nyíltan beszélt arról, hogy homoszexuális. A kormánypárti SaS képviselője, Stanislav Fort a Sme című napilapnak adott interjújában beszélt szexuális orientációjáról.

Szlovákiában szombaton tartottak másodszor az ország történetében meleg büszkeség menetet. A tavalyi felvonás erőszakba fulladt, mert ellentüntetők rátámadtak a menetre. Idén minden rendben volt. Előzőleg húsz Szlovákiába akkreditált nagykövet – köztük a magyar – állt ki levélben a felvonuló melegek mellett, és a szlovák kormány kisebbségjogi miniszterelnök-helyettese is támogatásáról biztosította a menetet.

Fort azt mondta, hogy a parlamentben vagy a politikában eddig soha semmi baja nem volt abból, hogy meleg. Érzése szerint a kereszténydemokrata politikusok is teljesen normálisan kezelik a helyzetet, csak választóik miatt nem beszélnek nyíltan arról, hogy a melegekkel semmi bajuk sincs.

Fort annak a jobboldali-liberális SaS pártnak a tagja, amelyik elsőként vette programjába Szlovákiában a melegek regisztrált élettársi kapcsolatának törvényesítését. Fort azt mondta, hogy nem akar melegjogi harcos lenni a politikában, szakterülete az egészségügy, és fő törekvései is ezzel kapcsolatosak. Már azzal is elégedett, hogy segített napirendre venni a melegjogi témákat a szlovák politikában.

Fort arról is beszélt, hogy a szlovák melegek igyekeznek nagyvárosokba költözni, ahol jobban elrejtőzhetnek. Sokan mennek Prágába, ami befogadóbb mint a szlovák települések és ahol már legális az azonos neműek élettársi kapcsolata.

Fort azt mondta, hogy nem fél attól, hogy nyíltsága miatt hátrányok érik. „Optimista vagyok. Talán nem lesznek negatív reakciók. Ha igen, valahogy megoldom.”

Rovatok