Index Vakbarát Hírportál

Strauss-Kahn ártatlannak vallotta magát

2011. június 6., hétfő 16:02 | aznap frissítve

Nem tartja bűnösnek magát, mondta hétfőn a bíróságon Dominique Strauss-Kahn, az IMF volt vezérigazgatója, akit azzal vádolnak, hogy május 14-én szállodai lakosztályában erőszakoskodott egy szobalánnyal, majd pedig megpróbált elmenekülni az Egyesült Államokból. Dominique Strauss-Kahn hivatalosan először szólalt meg őrizetbe vétele óta.

Hét vádpontban, többek között szexuális támadás, nemi erőszak kísérlete, és személyes szabadság korlátozása miatt emeltek vádat ellene. Ha bűnösnek találják, akkor akár 25 év börtönt is kaphat.

Az ügyészek korábban azt mondták, hogy egyre több bizonyítékuk van Strauss-Kahn ellen, miközben a védőügyvédek azt állították, hogy olyan információ jutott a birtokukba, amely komolyan megkérdőjelezi a szobalány szavahihetőségét. Egyelőre azonban sem a vád, sem a védelem képviselői nem álltak elő konkrét bizonyítékokkal.

Strauss-Kahn ügyvédje, Benjamin Brafman vasárnap este azt mondta, hogy részleteket nem árul el egyelőre, de szerinte védence nem bűnös a vádpontokban, és ezért fel fogják menteni.

A meghallgatás alig tíz percig tartott, a következő tárgyalási napot július 18-ra írták ki. Strauss-Kahnt szobalányok várták a bíróság előtt, érkezésekor és távozásakor is fújoltak.

Dominique Strauss-Kahn egymillió dolláros óvadék ellenében házi őrizetben várja a következő tárgyalást, elektronikus nyomkövetőt helyeztek el rajta, és saját pénzéből fizetett őrök vigyáznak rá.

Rovatok