Index Vakbarát Hírportál

Kína hivatalosan is elismerte, hogy repülőgép-hordozót épít

2011. június 8., szerda 14:07

Kína újabb lépést tett legfőbb külpolitikai célja, az ország egyesítésének - azaz Tajvan lerohanásának - eléréséhez. A vezérkari főnök hivatalosan is bejelentette, hogy repülőgép-hordozót építenek. Ezt a nyugati hatalmak régóta gyanították, mi másért vett volna a néphadsereg egyik vállalata egy rozsdásodó szovjet repülőgép-hordozót.

Hivatalosan is megerősítette a kínai vezérkari főnök, hogy országa repülőgép-hordozót épít. Arról nem beszélt, hogy a hajó mikorra készülhet el, de a nyugati hadseregek szerint már nagyjából befejezték a szovjet típusú Varjag modernizálását.

A Varjagot a nyolcvanas években még a szovjet Fekete-tengeri flottának építették, de sosem fejezték be. A szovjetunió széthullása után a szevasztopoli kikötőben rozsdásodott, mígnem egy kínai vállalat megvásárolta.

A vállalat hivatalosan azt állította, hogy úszó kaszinót épít belőle Makaóban, de mert a cég a kínai néphadsereg egyik vállalata, a nyugati ellemzők számára nyilvánvaló volt, hogy valójában hadi célokra vásárolták - és egy repülőgép-hordozót mi mássá alakítanának, mint repülőgép-hordozóvá.

Hivatalosan ugyanakkor mindezidáig nem erősítették ezt meg Kínában. A nyugati szakértők szerint a hivatalos bejelentés azt is jelentheti, hogy a hajót hamarosan vízre bocsátják, és megkezdik a tesztelését.

Kína az elmúlt években rohamtempóban fejlesztette flottáját. Ennek egyértelmű oka, hogy bár szárazföldi hadserege a világ bármelyikével versenyképes, egyik legfőbb külpolitikai céljuk, Kína egyesítése - azaz a Pekingben szakadár tartománynak tekintett Tajvan lerohanása - elérhetetlen cél, mert a tengereket az amerikai flotta uralja.

Az elmúlt évek fejlesztéseivel azt már elérték, hogy rakétakapacitásukkal és tengeralattjáró flottájuk fejlesztésével komolyan korlátozhatják az amerikaiak beavatkozási képességét - az Egyesült Államok szerződésben garantálja Tajvan megvédését -, a repülőgép-hordozó építésével kiterjeszthetik szuverenitásukat a beltengerüknek tekintett Sárga-tengeren is.

Ez ugyanakkor még a távolabbi jövő. Még ha idén el is készül a hordozó, használatának elsajátítása évekbe tellhet a szakértők szerint. A kínai vezérkari főnök helyettese maga is azt közölte egy lapinterjúban, hogy a hajót az elkészülte utáni években még biztosan nem küldik környező országok területi vizeire, írja a BBC.

Rovatok