Index Vakbarát Hírportál

Obama fejeket követel a bahreini megtorlások miatt

2011. június 8., szerda 06:25

Felelősségre kell vonni a bahreini demokráciapárti megmozdulások elleni megtorlások felelőseit, jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a bahreini trónörökössel, Szalman bin al-Kalifa sejkkel folytatott washingtoni megbeszélésein. Bahreinban a többségi, de jogaikban korlátozott síiták kezdtek demokráciapárti tüntetésekbe az egyiptomi és a tunéziai forradalmak után, ám ezeket az uralkodócsalád erőszakkal szétverette.

A megtorlásoknak legalább 31 halottja volt, és több száz demokráciapárti tüntetőt vetettek börtönbe. Megtorló intézkedéseket hoztak annak a kórháznak az orvosaival szemben is, amelyik ellátta a sérült tüntetőket.

A tüntetések leverése után, május 31-én Hamad bin Isza al-Kalifa uralkodó nemzeti párbeszédet ajánlott, június 1-én pedig feloldotta a március 15-én bevezetett szükségállapotot.

Bahrein az Egyesült Államok egyik fontos szövetségese a térségben, a szigetországban állomásozik az amerikai haditengerészet ötödik flottája. Ezért is lehetett az, hogy az amerikaiak még az egyiptominál is zavartabb reakciókat adtak a tüntetésekre.

Rovatok