Index Vakbarát Hírportál

Elítélné Szíriát a BT négy EU-s tagja

2011. június 9., csütörtök 06:31

Szíriát elítélő határozattervezetet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsának négy EU-tagállam, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália. A határozat a demokráciát követelő tüntetőkkel szembeni véres kormányzati fellépést ítélné el.

A tervezetről, amit szerdán, az ENSZ jelentéstevőjének beszámolója után terjesztettek elő, már pénteken szavazhatnak. Félő azonban, hogy Oroszország, mely történelmi támogatója a szír rezsimnek, megvétózza a javaslatot, bár az nem fogalmaz meg szankciókat. Nem kizárt a kínai vétó sem - a két autokrata ország nem kedveli, ha a BT határozatban ítéli el, hogyan kezeli egy ország a tüntetéseket, hiszen például Kína sem szokott sokkal visszafogottabb lenni.

Az Egyesült Államok ugyanakkor "erőteljesen támogatja" a határozat elfogadását. Ahhoz, hogy a határozatot elfogadják, a 15 tagú testületben kilenc igen szavazat kell, illetve az, hogy az öt állandó tag - Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország - egyike se vétózzon.

Szíriában a kormány eddig legalább ezer demokráciapárti tüntetővel végzett, a hadsereg egyes esetekben teljes városokat bombázott, ahol tüntetések voltak.

Rovatok