Index Vakbarát Hírportál

A nyílt utcán agyonlőtték az elfogott rablót

2011. június 10., péntek 10:53

Egyre nagyobb indulatokat vált ki a pakisztániak körében a rendfenntartó erők brutális fellépése. Karachiban szimplán agyonlőttek egy férfit, aki szerintük ki akart rabolni két nőt. A férfit már körbevették és elfogták, sírva könyörgött az életéért.

Komoly indulatokat váltott ki a pakisztáni Karacsiban egy brutális gyilkosság. A biztonság megerősítésére a városba vezényelt félkatonai alakulat, a pakisztáni rangerek pár katonája ugyanis szimplán agyonlőtt egy férfit, aki állításuk szerint megpróbált kirabolni két nőt.

A férfi, Sarfaraz Shah nem próbált menekülni, már lefegyverezték és körbevették, amikor minden előzmény nélkül a nyílt utcán kivégezték. Az esetről készült felvételen - a BBC a brutalitása miatt magát a gyilkosságot már nem közölte - látható, hogy a fegyvertelen férfi az életéért könyörög.

A beszámoló szerint Pakisztánban nem példa nélküliek a félkatonai egységek ehhez hasonló túlkapásai, de a mostani komoly indulatokat váltott ki.

Sarfaraz temetése tüntetéssé alakult, rokonai a gyilkosok felelősségre vonását követelték. A felháborodás mértékére jellemző, hogy a rangereket felügyelő miniszter kénytelen volt vizsgálatot elrendelni. Sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a gyilkosságot, bár azt is hozzátette, hogy "ne feledkezzünk meg róla, az az ember rabló, fegyverrel fenyegetett két nőt". A fegyverről amúgy a vizsgálatok során kiderült, hogy egy játékpisztoly volt, a családja pedig tagadja, hogy rabolni próbált volna.

A BBc beszámolója szerint Pakisztánban egyre nő a polgárok elégedetlensége a félkatonai alakulatokkal szemben, amelyek egyre több gyilkosságot követnek el, pedig alapvetően a rend fenntartása lenne a feladatuk. Ebben azonban egyre kevésbé hisznek a pakisztániak.

Rovatok