Index Vakbarát Hírportál

Máris darabjaira hullott Newt Gingrich kampánya

2011. június 10., péntek 06:22

Még igazán el sem kezdődött az amerikai elnökválasztási kampány, de máris szétesett az eredetileg az esélyesek közé sorolt Newt Gingrich kampánya. A törvényhozási többséget 1994-ben négy évtized után visszaszerző republikánus forradalom szellemi atyját sorban hagyják el legfőbb emberei, lemondott posztjáról kampányfőnöke, Rob Johnson, New Hampshire-i és dél-karolinai stratégája, és hatan távoztak az iowai kampánystábból.

Ezek érzékeny veszteségek, Iowában tartják hagyományosan az első megmérettetést, New Hampshire pedig tradicionálisan az első előválasztó állam. Dél-Karolina is jelentős, ez az első déli állam, ahol előválasztást tartanak, és a dél pár évtizede már a republikánusok fő területe. Azok a jelöltek, akik ebben a három államban nem érnek el jó eredményt, már az előválasztások első hónapjában búcsút inthetnek a jelöltségnek - Barack Obama például az iowai győzelmével emelkedett ki a demokrata mezőnyból, és a dél-karolinaival vált az előválasztások legfőbb esélyesévé.

Gingrich és stábja az anyagiakon veszett össze. A stábtagok kifogásolták, hogy bár nagyon rosszul állnak a pénzgyűjtésben - a januárban kezdődő előválasztásokat megelőző hónapokban pedig ez a legfontosabb -, Gingrich és nehe mégis kéthetes szabadságra ment korteskedés helyett.

Gingrich csütörtökön, a Facebookon úgy kommentálta a történéseket, hogy "újraindítja kampányát". "Elkötelezettje vagyok annak az érdemi és megoldásokra orientált kampánynak, amelynek elindítását tavasszal bejelentettem. A kampány vasárnap Los Angelesben újrakezdődik" - írta. Kalifornia a pénzgyűjtés miatt lehet igazán fontos, mert bár sok delegáltat ad az elnökjelölő konvencióra, de viszonylag későn van ott az előválasztás.

Rovatok