Index Vakbarát Hírportál

Összeesküvés után mondott le Tony Blair

2011. június 10., péntek 11:24 | aznap frissítve

Nyilvánosságra kerültek Blair elűzésének dokumentumai. A Volvo projekt néven futó akció Brown és Blair titkos paktumával zárult.

A nyilvánosságra került dokumentumok szerint Tony Blair lemondása mögött az őt a miniszterelnöki székben követő Gordon Brown szervezkedése állt. A Daily Telegraph 30 feljegyzést mutatott be a tervről, amelyet Volvo projektként emlegettek a benne résztvevők. A név onnan jön, hogí Blair gyakran használta ezt a márkát.

Volvo project

A szervezkedés 2005-ben kezdődött, amikor a Munkáspárt megnyerte a harmadik választást is. Brown és társai 2005 július 21-én tartották egyik fontos tanácskozásukat, abban az időben, amikor a miniszterelnök a londoni terrortámadás kezelésével volt leterhelve. A BBC által megkérdezett szakértő szerint a dokumentumok jól mutatják, milyen összehangolt támadás mozdította el Tony Blairt. Az összeesküvésben részt vett a párt jelenlegi vezetője, Ed Miliband is.

A papírok szerint a titkos találkozókon szó volt Gordon Brown imidzsének átalakításáról és Blair döntéseinek fogadtatásáról is.

Megegyezés és lesajnálás

A lap által megszerzett dokumentumok közt van egy Brown és Blair közti levelezés. A 2006-os keltezésű levélben Blair azt írja: "Érthetően azt szeretnéd, ha mennék. De olyan jelöltnek kell lenned, amelyik a folyamatosságot és a változást képviseli. Egy másik ember önmagában jelentheti a változást." A folyamatosságot Blair szerint viszont csak az biztosíthatja, ha ő maga együttműködik követőjével.

Levelében Blair megegyezést ajánl: 2007-ben átadja a székét, ha addig számíthat Brown támogatására olyan kényes ügyekben, mint a közoktatás, az energiaügy és a jóléti kérdések. Kihangsúlyozza: "Amíg én vagyok a miniszterelnök, nekem kell meghoznom a döntéseket. Minden erőmmel meg fogom akadályozni az ellentmondást, és ha ilyen előfordul, nem hagyom, hogy patthelyzet alakuljon ki."

A levélre Brown kézzel a következő szavakat írta: sekélyes, kusza, inkonzisztens.

A történteket a Munkáspárt nem akarta kommentálni, mondván, mindez történelem, és ők inkább a jövőbe tekintenek.

Rovatok