Index Vakbarát Hírportál

Páncélosokkal akarják kifüstölni az ellenzékieket

2011. június 12., vasárnap 13:24

A szíriai hadsereg páncélozott harckocsikkal vonult be vasárnap reggel az arab ország északnyugati részén, a török határtól nem messze fekvő Dzsiszr es-Sugúr városába, ahol a hivatalos tájékoztatás szerint heves harcok folynak a városi terroristacsoportokkal.

Az ellenzék szerint nagyszabású katonai művelet kezdődött Dzsiszr es-Sugúrnál; nagyjából 200 páncélozott harcjármű vonult be a városba déli és keleti irányból, miközben helikopterek támogatásával, és aknavetőkkel is lövik a települést, amely stratégiai ponton fekszik: a Szíria második legnagyobb városát, Aleppót a legnagyobb kikötővel, Latakiával összekötő út mentén.

Ellenzéki források szerint több száz zendülő katona sáncolta el magát a városban, ahol hétfőn 120 katona halt meg. A hivatalos verzió szerint a kormányellenes lázadók ölték meg őket, a rendszer ellenzéke viszont azt állítja, azért ölték meg a katonákat, mert megtagadták a parancsot, hogy civilekre lőjenek.

A szíriai hatóságok kitiltották a külföldi újságírókat az arab országból, ezért nagyon nehéz független forrásból megerősíteni a szembenálló felek állításait, és így azt sem lehet tudni, hányan haltak meg a vasárnap reggel kezdődött harcokban.

Az egykor 40 ezres városból, amelyet csaknem egy hete zárt körül a szíriai hadsereg, szinte mindenki elmenekült az elmúlt napokban, a többség északra, az alig 40 kilométerre fekvő török határ felé, ahol helyszíni értesülések szerint tízezer ember gyűlhetett össze. Török adatok szerint eddig ötezernél többen keltek át a határon, róluk a Vörös Félhold szervezet menekülttáboraiban gondoskodnak.

Nem tudnak mit tenni a nagyhatalmak

Szíriában három hónapja tömeges megmozdulásokon követelik Bassár el-Aszad elnök távozását.

Az Egyesült Államok ismét elítélte a szíriai vezetést az ellenzékkel szembeni brutális fellépés miatt, és követelte, hogy Aszad elnök tegye lehetővé, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának munkatársai azonnal és korlátozás nélkül bejuthassanak a harcok sújtotta területre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában sikertelenül zárult az újabb egyeztetés a hét közepén négy EU-tagállam által beterjesztett határozattervezetről, amely elítélné Szíriát a tüntetőkkel szembeni brutális fellépésért. Oroszország és Kína képviselője el sem ment a tárgyalásra. Az egyiptomi külügyminiszter viszont úgy nyilatkozott az al-Hajat című napilapnak, Kairó is ellenzi Szíria elítélését, s a színfalak mögött azon dolgozik, hogy ehelyett Damaszkuszban fogadják a nyugati országok különleges megbízottját.

Rovatok