Index Vakbarát Hírportál

Németország is elismerte a líbiai felkelőket

2011. június 13., hétfő 16:39

Guido Westerwelle német külügyminiszter hétfőn Bengáziban bejelentette, hogy országa elismerte a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsát (ÁNT). Mint mondta, az ÁNT Líbia egyedüli törvényes képviselője. A külügyminiszter és Dirk Niebel, a fejlesztési ügyek minisztere személyében most először tárgyaltak Bengáziban a német kormány tagjai a felkelőkkel.

"Nem vagyunk semlegesek, a demokrácia és a szabadság oldalán állunk" - szögezte le Westerwelle, aki ismét megvédte a német álláspontot, azt, hogy nem vesz részt a Moammer Kadhafi rezsimje elleni katonai hadműveletekben. Szerinte ezt tiszteletben tartják, mert jelentős emberbaráti segítséget nyújtanak.

Guido Westerwelle és Dirk Niebel, a fejlesztési ügyek minisztere váratlanul érkezett Bengáziba, hogy elmélyítsék kapcsolataikat az ÁNT képviselőivel és a líbiaiaknak felajánlott német segélyről tárgyaljanak. Máris átadtak egy líbiai kórházaknak szóló segélyszállítmányt, és Niebel bejelentette, hogy Berlin hétmillió euró (1,8 milliárd forint) rendkívüli segélyt ad. A két politikus megnyitotta Bengáziban hazájuk összekötő irodáját.

Rovatok