Index Vakbarát Hírportál

Nős amerikai férfi volt a leszbikus szíriai blogger

2011. június 13., hétfő 14:19

Hoaxnak bizonyultak az előző héten Szíriában elrabolt leszbikus bloggerről szóló hírek, az Amina Abdallah Aral al Omari néven állítása szerint Damaszkuszból író bloggeről ugyanis kiderült, hogy valójában egy Tom MacMaster nevű amerikai férfi.

A közel-keleti aktivistaként is tevékenykedő negyvenéves férfi az Edinburgh Egyetemen tanul, és már bevallotta, hogy ő áll az összes poszt mögött. A Guardian szerint a Skóciában élő férfi felesége megerősítette, hogy férje készítette az A Gay Girl in Damascus blogot.

"Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen figyelmet kapok" - írta a férfi az egyik utolsó posztban. Mint írta, csak megpróbálta megvilágítani a közel-keleti eseményeket a nyugati közönségnek.

A blog még februárban indult azzal a céllal, hogy elmagyarázza, "milyen itt egy leszbikusnak", és a szíriai felkelés terjedésével kapott egyre nagyobb figyelmet. Amina leírta, hogyan vett részt utcai tüntetéseken, beszámolt románcairól, majd bujkálni kényszerült, miután a biztonsági erők le akarták tartóztatni otthonában.

Június 6-án aztán megjelent egy poszt Amina állítólagos unokatestvére, Rania O Ismail nevében, aki azt állította, hogy a bloggert fegyveres férfiak ragadták el az egyik damaszkuszi utcán. A hírre sokan felkapták a fejüket és az interneten keresztül követelték szabadon engedését.

Szíriai aktivisták azonban kezdtek kételkedni a történet valóságtartalmában. Kiderült, hogy még soha senki nem is beszélt Aminával, ráadásul bizonyos részletek nem stimmeltek a beszámolókban. Végül bloggerek és újságírók kinyomozták, hogy feltehetően MacMaster és a felesége állnak a blog mögött.

Miután a férfi leleplezte magát, szíriai aktivisták dühösen kifogásolták akcióját. Sokan úgy vélték, hogy nagy veszélybe sodorhatta volna őket, ha valóban fellépnek Amina szabadon engedéséért Damaszkuszban. Mások elvesztegetett időnek értékelték a blog olvasását, hiszen nem egy valóban a helyszínen tartózkodó bloggertől kaptak beszámolókat.

Rovatok