Index Vakbarát Hírportál

Klaus odacsapna a cseh sztrájkolóknak

2011. június 13., hétfő 17:26

Václav Klaus cseh államfő szerint a csütörtökre tervezett országos közlekedési sztrájk politikai akció, ezért a kormánynak ellentámadásba kellene lendülnie. Az önkormányzatokkal együtt például autóbuszokat bérelhetne magáncégektől az emberek szállítására, a sztrájkolókat elbocsáthatná, a kormány jogászainak pedig meg kellene keresni azt a lehetőséget, hogyan lehet megakadályozni ezt a sztrájkot.

A szakszervezetek véleménye szerint Klaus nyilatkozatával csak tovább élezte a helyzetet: "Sajnálom, hogy Klaus elnök tovább szítja a feszültséget a sztrájk körül" - reagált Bohumír Dufek, szakszervezeti vezető a közszolgálati televízióban. "Az elnök úr összekeverte az elnöki tisztséget a miniszterelnökivel" - vélekedett Jaroslav Pejsa, a vasutas szakszervezetek elnöke. "A sztrájkolók elbocsátásával való fenyegetés, ahogy azt az elnök úr említette, az alkotmányosság határán van" - nyilatkozta Josef Stredula, a KOVO nehézipari szakszervezetek elnöke.

Megszólalt az ellenzék is: "Klaus elnök szavai csak olajat öntöttek a tűzre, és növelik a társadalmi feszültséget. Ez nem értelmes politikai út. Tárgyalni kell a reformok igazságosabb arculatáról" - közölte nyilatkozatában Bohuslav Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke. Jirí Paroubek volt szociáldemokrata kormányfő botrányosnak minősítette Klaus megoldási javaslatait.

A cseh szakszervezetek pénteken jelentették be, hogy hétfőn hajnali 3 és délután 16 óra között országszerte leállnak a vonatok, távolsági buszok és a városi tömegközlekedés, és a főbb közutakon több helyen torlaszokat terveztek emelni a tiltakozók. A prágai városi bíróság azonban szombaton megtiltotta a hétfői sztrájkot, mert nem jelentették be időben, azaz három nappal megtartása előtt, ahogy azt a törvény megköveteli.

A döntést sokan vitatják, de a szakszervezetek csütörtökre tették át tiltakozó akciójukat. Bejelentették: a sztrájk egész napos és az eredetileg hétfőre tervezettnél jóval szélesebb körű lesz. A tiltakozás oka a kormány megszorító politikája: 10 százalékkal csökkentik a közszférában dolgozók bérét, emelik a nyugdíjkorhatárt és csökkentik az állami nyugdíjakat.

Rovatok