Index Vakbarát Hírportál

Afganisztánban a legrosszabb nőnek lenni

2011. június 15., szerda 11:44 | aznap frissítve

Afganisztán a világ legveszélyesebb országa a nők számára, mutatta ki egy nemzetközi kutatók segítségével végzett kutatás.

Erőszak, rossz egészségügy és szegénység teszik Afganisztánt a világ legrosszabb helyévé a nők számára, ismertet egy nemzetközi kutatást a BBC. "A NATO-hadműveletek, fegyveres konfliktusok és a kulturális berendezkedés együttesen alakítanak ki olyan környezetet Afganisztánban, amely különösen veszélyes a nők számára" - nyilatkozta Antonella Notrai, egy civilszervezet vezetője, amely a nők civil szerepvállalásának elősegítésén dolgozik világszerte. "Külön veszélynek vannak kitéve azok a nők, amelyek szót emelnek a társadalmi szerepvállalásukért, a nemi egyenlőtlenségek ellen, vagy megkérdőjelezik, hogy mit tehetnek és nem tehetnek a nők, például rendőrök lennének vagy a médiában dolgoznának."

A kutatás 213 nemzetközi szakértő véleményét összegezte, megállapítva, mennyire veszélyes az adott ország, milyen szintű az egészségügyi ellátás, a biztonság, az egyenjogúság, mennyire jellemző az embercsempészet. "A lista szerint az olyan nem nyilvánvaló problémák, mint ez egészségügyi ellátás helyzete, vagy az iskolázottság sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint a közvetlen veszélyek, például a közbiztonságállapota, a nemi erőszak gyakorisága, a gyilkossági ráta." - összegezte a kutatást a Thomson-Reuters Foundation elnöke, Monique Villa.

Inda megdöbbent

A szakértők által összeálított listán a második Kongó, a harmadik pedig Pakisztán lett. A negyedik helyre sokak számára meglepő módon India került, megelőzve még Szomáliát is.

Pakisztán a hozományért való gyilkosságok magas száma miatt került a lista elejére, India pedig az illegális abortuszok, gyerekgyilkosságok és embercsempészet okán lett a negyedik. A BBC indiai tudósítója szerint a vizsgálat eredménye meglepetést keltett az indiai illetékeseknél. Néhány kutató a sokkoló besorolást azzal magyarázta, hogy az ázsiai ország relatív nyitott a problémákat illetően, ami a megoldás szempontjából jó, ugyanakkor sötétebb színben állítja be Indiát, szemben a problémákat elkendőző országokkal.

Rovatok