Index Vakbarát Hírportál

Tombol a bűnözés Athénban

2011. június 15., szerda 15:13 | aznap frissítve

A görögök azt állítják, a bűnözésért csak a drogosok és a bevándorlók a felelősek. Egy emblematikussá vált gyilkosság után rasszista bűncselekményekkel válaszoltak a görögök, a rendőrség menekülttáborokat épít.

Miközben a görög kormány megpróbálja megóvni az összeomlástól a görög gazdaságot, a válság egy újabb hatását kell megfékezni: a bűnözést. Az erőszakos bűnözés számának váratlan meglódulása sokként hatott az amúgy is demoralizált görög társadalomra. Egy csapásra ért véget az az idő, amelyben Athén Európa egyik legbiztonságosabb fővárosának számított. Késelésekről, fegyveres összetűzésekről, boltok kirablásáról érkeznek hírek.

A New York Times cikke beszámol egy 2010-es rendőri statisztikáról, amely szerint az utcai rablások száma megkétszereződött a 2009-eshez képest. A taxisok elleni merényletek száma a négyszeresére emelkedett, és 50 százalékkal nőtt a gyilkosságok száma a görög fővárosban. A bűnözés más görög városban is nőtt, de közel sem ilyen mértékben.

Durvul a helyzet

"Nem csak a bűnelkövetési szám nőtt, hanem azok egyre összetettebbek és egyre erőszakosabbak lettek, különösen a szervezett bűnözés területén" - nyilatkozta Thanassis Kokkalakis, görög rendőrségi szóvivő.

A bűnelkövetők jó része görög, de  jelentős számú esetért tartják felelősnek az Albániából,  a Balákánról, Észak-Afrikából érkező menekülteket. A szervezett bűnözés elleni akciók eddig nem jártak jelentős sikerrel, vagy éppen visszafelé sültek el. Márciusban például lelőttek két rendőrtisztet, és néhány másikat megsebesítettek.

Athént kettévágta a bűnözés. A turisták által gyakran látogatott zónák biztonságosak, de az Omonia tér mögötti kis utcákban virágzik a prostitúció, a drogkereskedelem, és gyakori, hogy a felfegyverzett bevándorlók csoportjai egymásnak esnek, a terület feletti uralom megszerzéséért. A görögök mindezt azzal súlyosbítják, hogy szélsőjobbos csoportok indítanak támadásokat a bevándorlók ellen.

A megrázó gyilkosság

A legnagyobb felháborodást keltő eset az volt, amikor egy 44 éves férfit megkéseltek az utcán. Az utcai kamerák által megörökített gyilkosság során a férfitől elvették azt a kamerát, amivel akkor születő gyerekét akarta megörökíteni. Mivel esetért a bevándorlókat okolták, a szélsőjobboldali csoportok önkényes akciókba kezdtek, bevándorlók által látogatott helyeket verve szét. Végül meggyilkoltak egy 21 éves bangladesi fiút. Napokkal később elkapták a görög férfi feltétetelezett gyilkosait, két afgánt, a bangladesi gyilkosai azonban jelenleg is szabadlábon vannak.

A késelés után a miniszterelnök bekérette a minisztereit, hogy sürgősen kezeljék a helyzetet, mivel "Athén elveszhet, ha elborítja az erőszak." "A gazdasági válság a bűnözés előretörésével előrevetíti a város összeomlását" - idézte a New York Times a polgármestert, Giorgos Kaminist, aki az illegális bevándorlókat és a drogosokat tartja felelősnek a helyzetért.

A menekültek lettek a hibásak

A hatóságok menekülttáborokat hoztak létre Athén szélén, a rendőrség akciókat indított a bevándorolók illegális lakhelyei ellen, a táborokba toloncolják a migránsokat és felkészülnek a kitoloncolásukra. A bevándorlók eközben a hatóságok ellenséges fellépése miatt panaszkodnak, azt állítva, néhány bevándorló hibája miatt az ártatlan tömegeket is büntetik.

Rovatok