Index Vakbarát Hírportál

Brutális közlekedési sztrájk Csehországban

2011. június 15., szerda 21:13 | aznap frissítve

A cseh kormánynak nem sikerült megegyeznie a közlekedési dolgozók szakszervezeteivel, ezért csütörtökön több tízezren szüntethetik be 24 órára a munkát. Leáll az országos vasútközlekedés, Prága és a nagyvárosok szinte teljes tömegközlekedése, és Václav Klausnak is el kellett halasztania születésnapi fogadását. A megszorításai miatt támadott kabinet vágányjavítással készül a kieső időre.

Alaposan felboríthatja Csehország életét a közlekedési dolgozók csütörtöki sztrájkja, amelyen lényegében megbénul a vasútközlekedés és a nagyvárosok tömegközlekedése, miközben több tízezren vonulhatnak utcára a kormány tervezett megszorító intézkedései ellen tiltakozva. A kabinet élelmesen vágánykarbantartással töltené ki a 24 órás munkabeszüntetést, az ellenzék előrehozott választást követel, miközben a sztrájkolókat a hét elején kemény megjegyzéseivel feltüzelő Václav Klaus elnöknek is le kellett fújnia csütörtökre tervezett születésnapi fogadását.

Több tízezren tüntethetnek

A közlekedésben dolgozók legnagyobb szakszervezetei pénteken jelentették be, hogy hétfőn hajnali három és délután négy óra között sztrájkolni fognak. A Pénzügyminisztérium azonban kifogást nyújtott be, és egy prágai bíróság szombaton megtiltotta a hétfői demonstrációt, mivel azt nem jelentették be három nappal előre. A szakszervezetek tiltakoztak, aztán csütörtökre tették át akciójukat, de már egésznapos sztrájkot hirdettek.

A szakszervezetek a kormány tervezett megszorításai ellen tiltakoznak, a kormány ugyanis 2016-ra számos intézkedés bevezetésével hozná egyensúlyba a költségvetést. Többek között tíz százalékkal csökkentik a közszférában dolgozók bérét, emelik az egészségügyi járulékot és az ÁFA-t, megszüntetik a melegétel-utalványok adókedvezményeit. Emellett a nyugdíjkorhatár fokozatos emelésére is készülnek.

Petr Necas, a kormányzó jobboldali Demokratikus Polgári Párt (ODS) miniszterelnöke azt mondta, hogy teljes mértékben tiszteletben tartja a sztrájkhoz való jogot, de hozzátette azt is, hogy az állampolgárokat nem ejthetik túszul a szakszervezetek. Hétfőn megismételte, hogy a kormány nem hátrál meg a reformok ügyében, habár kisebb engedményekre hajlandónak mutatkozott. A szakszervezetek ugyanakkor jelezték, hogy csak akkor fújják le a sztrájkot, ha a kormány visszavonja és újragondolja a reformterveit, egyben a pénzügyminiszter lemondását is szorgalmazták.

Necas még szerdán is egy utolsó egyeztetést hívott össze a legnagyobb szakszervezetekkel - habár a sztrájkot hirdető szervezetek közül több hiányzott -, de nem sikerült eltérítenie őket szándékuktól. Abban ugyanakkor megegyeztek, hogy az egészségügyi reformról szóló szavazást péntekről áttolják hétfőre, így még lesz idő egyeztetni a részleteket a szakszervezetekkel és a munkáltatók képviselőivel.

Leáll a közlekedés

Így csütörtökön a szakszervezetek tervei szerint országszerte leállnak a vonatok, míg Prágában, Brnóban és több nagyvárosban nem jár majd a metró, a buszok és a villamosok többsége sem. A prágai metró története során először állhat le egy teljes napra. A tüntetők útkereszteződések elbarikádozását is tervezik, emellett több minisztériumot és a prágai várhoz vezető utakon is megjelenhetnek.

Prágában a közlekedési vállalat 11 ezer alkalmazottjának 70-80 százaléka biztosan részt vesz a munkabeszüntetésben, míg Brnóban 2800 dolgozó közül 2000-en sztrájkolnak majd, de a Független Szakszervezetek Szövetsége (ASO) elnöke szerint összesen 120 ezer ember csatlakozhat a sztrájkhoz.

A közlekedési sztrájkot a tervek szerint más szektorokból is támogatják majd, például több iskolában a tanárok délben ötperces szolidaritási szünetet tartanak, az egészségügyi dolgozók pedig megpróbálják majd elmagyarázni a reform hátulütőit a betegeknek. A tűzoltók és a rendőrök nem sztrájkolhatnak, de szolidaritásukat fejezték ki az akcióban résztvevőknek.

Az ellenzék lecsapna a lehetőségre

Egy hétfőn készített felmérés szerint a válaszadók háromnegyede egyetértett abban, hogy a szakszervezeteknek joguk van tüntetni, és helyesen teszik, hogy sztrájkolnak. Több cseh elemző is úgy vélte, hogy a szakszervezetek nemcsak a megszorító intézkedések visszavonását akarják elérni, hanem az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Pártnak (ČSSD) is kedveznek akciójukkal.

A baloldali pártnak ugyanis szavazatokat hozhat az elégedetlenség hangsúlyozása, a felmérések szerint megnyerne egy esetleges előrehozott választást. A ČSSD -t vezető Bohuslav Sobotka valóban arról beszélt, hogy a kormány nem tudja megfelelően kezelni a kialakult társadalmi helyzetet, ezért itt az ideje, hogy döntsenek az előrehozott választások kiírásáról.

Klaus nem hagyta szó nélkül

Az egyébként is feszült helyzetben a hétvégén megszólalt az ODS korábbi vezetője, Václav Klaus államfő is, aki rögtön keményen odaszólt a sztrájkolóknak és az ellenzéknek is. Klaus egészen biztos benne, hogy a csütörtökre tervezett sztrájk nem magasabb fizetésért, vagy jobb feltételekért indul, hanem politikai indíttatás áll mögötte, ezzel pedig szerinte visszaélnek a sztrájkjoggal. Klaus azt mondta, hogy alapjában nem ért egyet a sztrájkkal, és elutasítja, hogy politikai zsaroláshoz használják a szakszervezeteket.

Szerinte éppen ezért a kormánynak sokkal határozottabban kellene fellépnie, és ellentámadásba kellene lendülnie. Úgy vélte, hogy Prágában magánbuszokat kellene bérelni a kieső járatok pótlására, valamint a sztrájkolók elbocsátását is felvetette. Azt mondta, hogy nem akar tanácsokat osztogatni a kormánynak, de szerinte nem szabad meghátrálni.

A korábban is vitatott kijelentéseiről ismert Klaus megjegyzései rögtön újabb frontot nyitottak, a cseh szenátus szociáldemokrata elnöke, Milan Štěch azzal vádolta, hogy túlmegy a demokrácia határain. A ČSSD szerint a szakszervezeteknek minden joguk megvan a sztrájkolásra, ennek ellentmondani, elbocsátással fenyegetőzni pedig alkotmányos aggályokat vet fel.

Több ellenzéki képviselő is kifogásolta, hogy az elnöknek a napi politikán felül kellene állnia, ezért Klaus lemondását is követelték. Jaroslav Pejsa, a vasutas szakszervezet elnöke szerint Klaus összekeverte az államfői tisztséget a miniszterelnökivel.

Lőttek a születésnapnak

Jiří Dienstbier baloldali képviselő ennél is keményebben nekiment az elnöknek, szerinte ugyanis Klaus pusztán azért szólt bele köztársasági elnökre nem jellemzően a tüntetés ügyébe, mert a tüntetők lezárhatják a prágai vár körüli utcákat is, miközben az államfő éppen ott ünnepelte volna csütörtökön 70. születésnapját. Klaus valójában június 19-én született, ez ugyanakkor nem zárja ki, hogy valóban csütörtökre szervezte meg előre születésnapi köszöntését.

„A sztrájk miatt egyik vendég sem tud majd időben odaérni, ezért folyamodhatott ilyen éles támadáshoz” – mondta Dienstbier. "Attól fél, hogy valami talpnyaló nem hoz neki ajándékot, hogy azok, akiknek segített kirabolni az országot, nem jutnak el a várig a három-négymillió koronás autóikkal, hogy boldog születésnapot kívánjanak neki" – fogalmazott ennél is durvábban Jaromír Dušek, a vasúti dolgozók szakszervezetének korábbi vezetője a Ceskapozice.cz hírportálnak.

Nagyjavítást tartanak

A csütörtöki sztrájk és tüntetések legérdekesebb minitörténete mindenképpen Václav Klaus születésnapja lehetett volna, de az elnök végül az utolsó pillanatban lemondta a fogadást, amelyre számos külföldi diplomata és magas rangú tisztviselő is hivatalos volt. Így már csak az a kérdés, hogy a helyzetet praktikusan szemlélő kormány milyen szervízmunkákra lehet képes egy nap alatt. A Wall Street Journal szerint ugyanis leginkább arra használnák fel a munkabeszüntetést, hogy egész napos nagyjavítást végezzenek a vasúti vágányokon.

Rovatok