Index Vakbarát Hírportál

Üsd a nőt, ha vezet!

2011. június 16., csütörtök 20:57 | aznap frissítve

Szaúd-arábiai aktivisták arra biztatják a királyságban élő nőket, hogy ragadják meg a kormánykereket pénteken, még ha ezért letartóztathatják is őket az arab-félszigeti országban, ahol egyedül a világon tilos volán mögé ülni a gyengébb nem tagjainak. A Women2drive mozgalom keretében a közösségi honlapokon útnak indított felhívás szerint mindaddig küzdeni kell, amíg "királyi rendelettel nem engedélyezik a nőknek a vezetést".

A szigorúan konzervatív országot eddig elkerülte az arab világon végigsöprő változás szele, és a közösségi portálokon márciusban közzétett két tiltakozó felhívás sem mozgatta meg az olajban gazdag állam 26 milliós lakosságát.

Most azonban úgy tűnik, hogy az elnyomás legfőbb áldozatainak számító nők megelégelték a hallgatást, és a változást követelő mozgalom élére álltak - mondta Badrija al-Bisr regényíró.

Törvény az nincs, csak hagyomány

Szaúd-Arábiában valójában semmiféle jogi szabályozás nem tiltja a nőknek, hogy vezessenek; a hatóságok elsősorban a hagyományokra hivatkozva nem engedik őket a volán mögé. Ezért kénytelenek sofőrt fogadni maguk mellé, vagy ha erre nincs mód, akkor családjuk férfitagjainak jóindulatától függ, útnak tudnak-e indulni.

"A vezetők engedjék meg végre a nőknek, hogy jogosítványt szerezzenek. (...) A szaúdi társadalom változáson ment keresztül: 60 százalékát teszik ki a fiatalok, akik készen állnak arra, hogy modern életet éljenek" - véli Bisr.

Üsd a nőt, ha vezet

A nők "autóvezetési szabadságáért" harcoló felhívással párhuzamosan a világhálón keresztül kampány kezdődött, amelynek elindítói arra buzdítják a férfiakat, hogy "üssék meg" azokat a szaúdi nőket, akik megpróbálnak volán mögé ülni.

Az arab királyság egyik befolyásos szónoka, Abdel Mohszen al-Obeikan a témával kapcsolatban a minap kifejtette, szerinte "vidéken" engedélyezni lehetne a gyengébb nem tagjainak a vezetést. A helyi sajtó már több alkalommal beszámolt arról, hogy félreeső vidéki területeken gyakran látni nőket vezetni.

A rádió és a televízió bevezetését, és ugyanígy az oktatás mindenki számára elérhetővé tételét a társadalom régebben fenntartásokkal kezelte, a királyi rendeletek azonban elfogadtatták ezeket a változásokat - emlékeztetett egy neve elhallgatását kérő aktivista.

Két hét fogda vezetésért

A pénteki "hadjárat" emblematikus alakja egy fiatal informatikus lány, akit májusban két hétig tartottak fogva a vezetési tilalom megszegéséért, illetve amiatt, hogy a rendbontó akciójáról készült videót még a Youtube fájlmegosztó portálra is feltette. Manal al-Sarif szabadon engedését egy Abdalláh királynak címzett petíció követelte, amelyet összesen 3345-en írtak alá, miközben a Facebookon közel 24 ezren biztosították támogatásukról a lányt.

A péntekre hirdetett megmozdulás szervezői azt kérték a résztvevőktől, hogy lehetőleg ne csoportosan induljanak útnak autójukkal, és kellőképpen fátyolozzák el magukat, valamint tegyék ki a nemzeti zászlót és a király képét, ezzel is kifejezve nemzeti identitásukat. Rijádban 1990-ben egy hasonló célból indult szervezkedés keretében nagy számban ültek volán mögé nők, aminek a vége az lett, hogy a hatóságok tömegesen előállították őket, és egy lépéssel sem kerültek közelebb vágyuk beteljesüléséhez.

Az aktivisták arra is felhívták a lelkes szaúdi hölgyek figyelmét, hogy a biztonság kedvéért "legyen az oldalukon egy férfi", és "ha őrizetbe veszik őket, ne ijedjenek meg".

A gyengébbik nem jogaiért elszántan küzdők június elején egy Hillary Clintonnak címzett, több mint 10 ezer aláírással ellátott nyílt levélben arra kérték az amerikai külügyminisztert, hogy támogassa a szaúdi nők jogát a vezetéshez. Az arab monarchiában nem a vezetés az egyetlen terület, ahol meg van kötve a hölgyek keze: nem rendelkeznek szavazati joggal, gyám felhatalmazása nélkül nem utazhatnak, továbbá hátrányos a helyzetük válás esetén és örökösödési ügyekben is.

Rovatok