Index Vakbarát Hírportál

Szovjet katonák erőszakolták meg Hannelore Kohlt

2011. június 19., vasárnap 09:43

Szovjet katonák erőszakolták meg tizenkét éves korában Helmut Kohl német exkancellár 2001-ben elhunyt feleségét, Hannelore Kohlt, derül ki a visszaemlékezései alapján készült könyvből. A Der Spiegel jelentetett meg részleteket.

Az asszony Heribert Schwant, az 1985-ös Kohl életrajz társszerzőjét, és a 89-es Kohl-életrajzi tévéfilm készítőjét avatta bizalmába, és hatalmazta fel, hogy halála után megjelentesse a neki elbeszélt emlékeit.

A fényallergia-betegségtől és a férje munkamániájától szenvedő Hannelore 2001-ben, 68 évesen lett öngyilkos. Helmut Kohltól két gyermeke született. Nem szerette a politikát: a fiainak nem engedte azt sem, hogy otthon politikáról beszéljenek.

A barátságtalan, rideg magatartását az emlékirat azzal a traumával indokolja, hogy 12 évesen részeg szovjet katonák erőszakolták meg Lipcsében, majd kidobták egy első emeleti ablakból, amitől gerincsérülést is szenvedett. Ezt a testi-lelki traumát sosem heverte ki.

Apjáról elmondta, hogy a náci hadiipar egyik vezető alakja volt a páncélöklöt gyártó hadiüzemben, amivel zsidó kényszermunkások ezreinek haláláért lett felelős.

Az életrajz szerzője kitér arra is, hogy a Kelet-Németországból származó feleségnek nagy szerepe volt abban, hogy férje a német egységet szorgalmazta. Erős kancellárfeleségként jellemezte.

A most 81 éves Helmut Kohl 2008-ban újra nősült, 35 évvel fiatalabb, minisztériumi köztisztviselőt vett el. Az emlékiratból a Kohl-életrajzhoz hasonlóan tévéfilmet terveznek.

Rovatok