Index Vakbarát Hírportál

Ban Kimun marad az ENSZ főtitkára

2011. június 21., kedd 22:59

Újabb ötéves ciklusra újraválasztották Ban Kimunt, az ENSZ főtitkárát. A volt dél-koreai külügyminiszter volt az egyetlen jelölt, az ENSZ közgyűlése közfelkiáltással szavazott neki újból bizalmat. Második ciklusa hivatalosan 2012. január 1-jén kezdődik majd és 2016-ban ér véget.

Ban Kimun két héttel ezelőtt jelentette be újabb indulását, azt ígérte, hogy továbbra is fontos közvetítőként tekint majd a világszervezetre a globális változások időszakában. Barack Obama amerikai elnök már akkor jelezte, hogy támogatja a diplomata újraválasztását.

Ban Kimun jelentős reformokat hajtott végre az ENSZ-ben, így több nőt helyezett vezető posztokra, és a világszervezet költségvetését is megpróbálta jelentősen csökkenteni.

Az ENSZ-főtitkár áprilisban járt Budapesten, akkor az ENSZ előtt álló legfontosabb kihívások közül kettőt emelt ki, a civilek védelmét, és a klímaváltozást. A civilek védelme a világszervezet előtt álló biztonságpolitikai kérdések középpontjában áll, és együtt jár az emberi jogok védelmével, mondta.

Rovatok