Index Vakbarát Hírportál

Aj Vej-vej kiszabadult

2011. június 22., szerda 17:59

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték Pekingben Aj Vej-vej (Ai Weiwei) másként gondolkodó kínai művészt, jelentette be a város rendőrsége.

Indoklásul jó hozzáállását hozták fel a hatóságok, vagyis azt, hogy Aj bevallotta bűntetteit, továbbá krónikus betegségben szenved. A rendőrségi tájékoztatás szerint a döntés mellett szólt az is, hogy Aj többször is kijelentette: be fogja fizetni az elcsalt adót.

A nyomozás során bebizonyosodott, hogy egy a művész felügyelete alá tartozó kft. nagy összegű adócsalást követett el, és szándékosan megsemmisítette a könyvelési bizonylatokat.

Aj Vej-vejt még április 3-án vették őrizetbe a pekingi repülőtéren, amikor repülőgépre akart szállni Hongkong felé. A nemzetközi hírű, szókimondásáról ismert művészt akkor ismeretlen helyre vitték, és csak napokkal később közölték hivatalosan, hogy gazdasági bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

A kommunista hatalmat élesen bíráló, külföldön gyakran idézett művész korábban már sokszor hozta zavarba a kínai vezetést, és többször is megjegyezte: könnyen lehet, hogy az érintettek egyszer megelégelik nyers modorát és kíméletlen kritikáit. Hogy volt-e az egyébként tartósan Németországba készülő Aj elfogása mögött konkrét egyéb indítékuk a hatóságoknak, nem ismert.

Peking korábban igyekezett azt bizonygatni, hogy Aj őrizetbe vételének nincs köze az emberi jogokhoz, vagy a szabad véleménynyilvánításhoz és elutasította, hogy bírálói beavatkozzanak a belügyeibe. A helyzet azonban egyre kínosabbá és tarthatatlanabbá vált és mivel a kínai vezetés nagy valószínűséggel nem akarta, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök pénteken kezdődő európai útját Aj melletti tüntetések kísérjék, a művész szabadon engedése mellett döntöttek.

Rovatok