Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a Koránt a Mein Kampfhoz hasonlító holland politikust

2011. június 23., csütörtök 11:35

Az amszterdami bíróság felmentette a muzulmánok elleni gyűlöletkeltés vádja alól Geert Wilderst, a holland Szabadságpárt (PVV) elnökét.

Wilderst civil szervezetek jelentették föl, miután a szélsőjobboldali politikus olyan kijelentéseket tett cikkeiben, különféle internetes fórumokon és 2008-ban készült, Fitna (Viszály) című 17 perces "filmjében", hogy a muszlim vallás természeténél fogva erőszakos, annak szent könyve, a Korán olyan, mint Hitler Mein Kampf című műve, ezért be kellene tiltani.

Emellett a 47 éves politikus – aki a kormányon lévő liberális pártban kezdte a politikai pályafutását – felszólította a hollandiai muzulmán bevándorlókat, hogy alkalmazkodjanak "a domináns kultúrához", vagy költözzenek el az országból.

A bíró azzal indokolta az ítéletet, hogy Wilders kijelentéseit tágabb összefüggésben, a Hollandiában a bevándorlásról zajló társadalmi vita fényében kell vizsgálni. Nem valósult meg a gyűlöletkeltés bűncselekménye, mert nincs közvetlen kapcsolat a politikus kijelentései és a hollandiai muzulmánokkal szembeni növekvő diszkrimináció között – állapította meg.

A bírósági ügyet azért is övezte óriási érdeklődés, mert Wilders pártjának – amely kívülről támogatja a tavaly ősszel megalakult, kisebbségben kormányzó holland liberális-kereszténydemokrata koalíciót – egyre nagyobb a támogatottsága. A PVV csaknem másfél millió szavazatot szerzett a legutóbbi, egy évvel ezelőtti választásokon, és ezzel a harmadik legerősebb párt lett a holland parlamentben.

Rovatok