Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a népirtással vádolt volt ruandai miniszternőt

2011. június 24., péntek 10:13 | aznap frissítve

A Ruandai Nemzetközi Törvényszék életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki a népirtással vádolt egykori ruandai miniszternő ügyében. A most 65 éves Pauline Nyiramasuhukót azzal vádolják, hogy tevékenyen részt vett országa tuszi lakosságának tömeges és szervezett meggyilkolásában. A vád szerint négy egykori beosztottjával és a fiával tömegmészárlásokat és nők tömeges megerőszakolását szervezték meg. Nyiramasuhuko tagadja a vádakat.

Népirtás és tömeges nemi erőszak vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy egykori ruandai miniszternőt a Ruandai Nemzetközi Törvényszék (ICTR), amelyet a ruandai népirtás felelőseinek elítélésére állítottak fel. Pauline Nyiramasuhuko az első nő, akinek ügyében ítéletet hozott az ICTR, a tíz évig tartó eljárás végén fiát és négy másik korábbi ruandai tisztviselőt is bűnösnek találtak.

Nyiramasuhuko, egykori ruandai család- és nőügyi miniszter a bíróság szerint részt vett az 1993-as mészárlásokat végrehajtó militáns csoportok felállításában. Feladatuk az volt, hogy olyan gyorsan irtsák ki a tuszikat, amilyen gyorsan csak lehet.

Az egykori miniszter megbízást kapott szülőhelye, Butare körzet megtisztítására. Huszonéves fiával a vád szerint részt vett egy olyan akció megszervezésében, ahol tuszi nőket raboltak el és erőszakoltak meg.

Butare megye jelentős hutu és tuszi lakossággal bírt, és a népirtás kezdetén a helyiekben volt némi ellenállás a kormány parancsaival szemben. A kormány egyik tagja nyíltan is szembehelyezkedett a népirtással, ám nem sokkal később eltűnt, és azóta sincs róla hír. A hivatalnok eltűnése után rögtön megkezdődött a miliciák szervezése. Nyiramasuhuko a vád szerint fegyveres csoportokat kért a megye tuszi lakosságának kiirtásához.

A tanúk szerint előfordult, hogy az összegyűjtött embereket erőszakkal levetkőztette, mielőtt teherautókba zsúfolva a kivégzésük helyszínére vitette volna őket. A Nemzetközi Bíróság szerint csoportokat szervezett nők és lányok összegyűjtésére, majd megerőszakolására.

Az egykori miniszter mellett még jó néhány akkori tisztségviselőt vádolnak Hágában. A BBC beszámolt olyan nőkről, akik szintén tevékenyen vettek részt a tömeggyilkosságokban. Belgiumban két ruandai apáca áll bíróság előtt hasonló vádakkal.

Rovatok