Index Vakbarát Hírportál

Búcsú a csehszlovák fegyverektől

2011. június 25., szombat 10:32

Mintegy kilencvenezer fölöslegesnek minősített, csehszlovák gyártmányú géppisztolytól szabadult meg a szlovák védelmi minisztérium. Nem tudni, ki veszi meg a fegyvereket, valószínűleg egy afrikai országba kerülnek.

A bumm.sk a SITA hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy 90 183 darab SA vz 58 P (V) típusú fegyvert adott el a tárca, összesen 1 092 537 euró értékben, az összeget költségvetési bevételként könyvelik el. A fegyvereket 1968 és 1979 között gyártották.

Ivo Samson biztonsági szakértő szerint a szállítmány valamelyik afrikai országban köt ki, amelyek nem a modern fegyvereket keresik, hanem az olcsó árut. Az ügyletről a gazdasági tárca éves beszámolójának nyilvánosságra hozatala után lehet majd többet megtudni. Harminckétezer géppisztolyt ugyanakkor 12 eurós darabáron sem tudott eladni a minisztérium, a fegyvereket vélhetően megsemmisítik.

A statisztikák szerint tavaly a legtöbb hadianyag Csehországba irányult Szlovákiából (4 millió euró mértékben), az üzleti partnerek sorában Egyiptom (1,9 millió), Törökország (1,2), Kazahsztán (1,1), Ukrajna (1), Srí Lanka (1), majd Uganda (0,89) következik.

Rovatok