Index Vakbarát Hírportál

Amerika megvédi a Fülöp-szigeteket

2011. június 26., vasárnap 20:09

Az amerikai külügyminiszter jelezte, hogy a kölcsönös védelmi egyezmény alapján katonailag is segítene a Fülöp-szigeteknek, ha támadás érné. Az ország Kínával és Vietnammal áll vitában olajban gazdag tengeri területek miatt. Kína és az Egyesült Államok a héten tárgyalni fog az ügyről.

Az amerikai külügyminiszter megerősítette pénteken Fülöp-szigeteki tárgyalásai után, hogy az Egyesült Államok kész megvédeni az ázsiai szigetországot.

Hillary Clinton elmondta, Washington tiszteletben tartja a Fülöp-szigetekkel kötött 1951-es kölcsönös védelmi egyezményt, amely kimondja, hogy a felek egymás segítségére sietnek, ha bármelyiküket külső támadás éri.

Az amerikai külügyminiszter azután utazott hivatalos látogatásra Manilába, hogy a közelmúltban ismét kiéleződött a feszültség Kína, Vietnam és a Fülöp-szigetek között a Dél-kínai-tengeren lévő, kőolajban, földgázban és halban gazdag területek - többek között a Spratly-szigetek - hovatartozása miatt.

A Fülöp-szigeteki külügyminiszter elmondta az amerikai hivatali partnerével folytatott megbeszélés után, hogy Kína az elmúlt öt hónapban kilenc alkalommal hatolt be olyan területi vizekre a térségben, amelyeket a szigetország a sajátjának tekint.

"Nyugtalanítanak minket az utóbbi időben a Dél-kínai-tengeren történt incidensek, amelyek nyomán megnőtt a feszültség, és amelyek aggodalomra adnak okot a régió békéjét és biztonságát illetően" - fogalmazott az amerikai külügyminiszter.

Kína a héten figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne avatkozzon be az ügybe. Peking azt hangoztatja, hogy a vitákat kétoldalú tárgyalásokkal kell megoldani.

Az amerikai külügyminiszter elmondta, a hét végén Hawaii szigetén magas rangú amerikai és kínai tisztségviselők tárgyalni fognak egymással a Dél-kínai-tenger ügyéről.

Rovatok