Index Vakbarát Hírportál

Könyörögnek az élelemért Észak-Koreában

2011. június 27., hétfő 14:48

Már a katonák is éheznek Észak-Koreában egy titokban készített, az ausztrál ABC televízió honlapján bemutatott videofelvétel tanúsága szerint. A videó egyike az ázsiai országból eddig kikerült legmegdöbbentőbb felvételeknek, melyek a meggyengült Észak-Koreát mutatják be.

Titkos videofelvételben leplezték le az észak-koreai katonák elképesztően rossz élelmezési helyzetét. Az ABC ausztrál televíziócsatornán megjelent videó krónikus élelmiszerhiányról és alultápláltságról tudósít a külvilágtól elzárt országból.

A felvételeket több hónapos munkával egy titokban filmező észak-koreai újságíró készítette, majd Kínán keresztül kicsempészte az országból. Filmjéből az élelmet követelő katonák mellett koszos, hajléktalan és elárvult gyerekeket látni, amint ételért koldulnak az utcákon, de láthatjuk azt is, amint észak-koreai munkások a jelenlegi diktátor, Kim Dzsongil fiának és örökösének Kim Dzsongun privát vasútját építik Phenjantól nem messze.

A rejtett kamerával dolgozó újságíró az építkezés felügyelőjétől azt kérdezi, mit csinálnak, mire a felügyelő azt válaszolta: a vasútvonal ajándék Kim Dzsongiltól örököse számára.

A képeken látható, kosztól ragacsos és rongyokba burkolózott gyerekek a piacok környékén koldulnak, maradékokért könyörögve honfitársaiknak, akiktől semmit sem kapnak. "Nyolc éves vagyok - mondja egyikük. Az apám meghalt, anyám pedig elhagyott. Az utcán alszom." A legtöbb gyerek árva, szüleik vagy az éhezés, vagy a gulágok áldozataivá váltak.

Virágzanak a feketepiacok

Mindennek ellenére a piacok a mai napig virágzanak; rízst, disznóhúst és kukoricát árusítanak. Az államnak viszont már nincsen tartaléka, amit kioszthatna, ezért ezt a kezdetleges kapitalizmust próbálja kihasználni.

A tévének eljuttatott videón jól látszik, amint egy magasrangú hivatalnok az egyik kereskedőt arra utasítja, adjon árujából a hadseregnek. "Nem megy jól az üzletem - mondja a kereskedő, mire a katona csak annyit válaszol: Hallgasson el, nem fogadunk el kifogásokat."

Pedig a hadsereg eddig még a legnehezebb időkben is elegendő élelmiszerhez jutott, ám most őket is elérte az éhezés. "Mindenki gyenge. A csapatomban szolgáló 100 elvtársamnak legalább a fele alultáplált - mondja egy fiatal észak-koreai katona.

A titkos felvételeket készítő újságírót egy japán férfi, Isimaru Dzsiro képezte ki. Szerinte a felvételek azért fontosak, mert megmutatják, mennyire meggyengült az észak-koreai rezsim.  "A hadsereg mindig az első helyen állt, de a rezsim már a katonáit sem tudja élelmezni" - mondja Isimaru. - Kim Dzsongil hatalmának közelgő átruházása nagyrészt a hadseregtől függ,  és ha a katonák elkezdenek morogni vagy épp üres a hasuk, nem túl pozitív sem az idős vezetőnek, sem fiának.

"Az elsődleges cél most az öröklés - mondja Isimaru. - De Kim Dzsongun még mindig nagyon fiatal, csak 27 vagy 28 éves, így nincs elég tapasztalata, nem tanult bele eléggé a kormányzásba.

Nem kapnak segítséget

Az 1990-es években a nagy éhínségben több százezren haltak éhen az országban. A zord tél, a rossz termés és a külföldről történő vásárláshoz szükséges források elégtelensége miatt most súlyos élelmiszerhiány tört ki Észak-Koreában, ami miatt az ország többször is külső segítségét kért.
Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) április végén jelentette be, hogy gyorssegélyt küld a mintegy 3,5 millió észak-koreai éhezőnek, az amerikai képviselőház viszont június közepén megtiltotta az Egyesült Államoknak, hogy élelmiszersegélyt nyújtson Észak-Koreának, mivel szerintük abból a rendszer és annak atomprogramja húzna hasznot, nem pedig az éhező lakosság.

Rovatok